Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Zenit | Filmsko gledališče - poster

Zenit | Filmsko gledališče

orig. (Zvizdan)

Dolžina: 123 min
Leto: 2015
Država: Hrvaška, Sloveija, Srbija
Jezik: hrvaščina
Scenarij: Dalibor Matanić
Režija: Dalibor Matanić
Igrajo: Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić, Ksenija Marinković, Nejc Cijan Garlatti

Distribucija: Gustav film 

 

Festivali, nagrade 
Nagrada žirije v sekciji Posebni pogled – Cannes. Najboljši film, najboljša režija, najboljša glavna ženska vloga, najboljša stranska moška vloga, najboljša stranska ženska vloga, najboljša kostumografija, nagrada Združenja hrvaških filmskih kritikov – Pulj. Nagrada C.I.C.A.E. – Sarajevo. Nagrada Art kino mreže Slovenije za najboljši celovečerec, najboljša fotografija – FSF, Portorož. Velika nagrada – festival War on Screen, Châlons-en-Champagne. Hrvaški kandidat za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film. Karlovi Vari. Motovun. Rio de Janeiro. Busan. LIFFe.

 

Tri zgodbe o prepovedani ljubezni med hrvaškim fantom in srbskim dekletom, postavljene v tri zaporedna desetletja v sosednji vasi z dolgo zgodovino medetničnega sovraštva. Nagrada žirije v sekciji Posebni pogled v Cannesu.

 

Povezava: IMDb

1991: Jelena in Ivan sta mlada in zaljubljena, a v zraku je že čutiti zlovešč vrtinec norosti, strahu in zmede prihajajoče vojne, ki kani njuni ljubezni pristriči krila. 2001: Med Natašo in Antejem se krešejo očitne iskre ljubezni, a rane, ki so ostale po koncu vojne, so še preveč sveže, da bi se iz te zagledanosti lahko rodil odnos. 2011: Zlo in nezaupanje še vedno nista popolnoma izkoreninjena, a če bosta ljubimca lahko pustila preteklost za sabo, bo ljubezen morda končno vzklila.

Tri zgodbe o prepovedani ljubezni med hrvaškim fantom in srbskim dekletom, postavljene v tri zaporedna desetletja v sosednji vasi z dolgo zgodovino medetničnega sovraštva. Nagrada žirije v sekciji Posebni pogled v Cannesu.

 

Iz prve roke
»Glavni sprožilec za ta film je bilo nekaj, kar je ponavljala moja pokojna babica, kadar smo se pogovarjali o dekletih: 'Samo, da ni ena tistih ...', kar je pomenilo, da naj se izogibam srbskim dekletom. Babica mi je vedno dajala brezpogojno ljubezen in me podpirala, zato sem bil spričo njenega stališča precej zmeden. /.../ S filmskimi sredstvi sem se želel spopasti s to srhljivo izjavo, ki jo je izustil nekdo, ki mi je tako blizu. /.../ Vedno sem si želel posneti film, ki bi za nas iz regije deloval kot zrcalo; film, skozi katerega bi se lahko soočili s trenutki, ko smo si dovolili, da se namesto kot vsakdanji spodobni ljudje vedemo kot skupnost, ki jo držijo v šahu temne, vnaprej določene sile. Rad bi pokazal, kaj se je zgodilo, ko so ljudje sledili poti, ki jih je kratkoročno pripeljala v stanje sramotne evforije, nazadnje pa je povzročila globoko nesrečo in nepotrebno trpljenje. Zenit slavi nesebičnost in ljubezen – tisto najboljše v človeški naravi, kar se še vedno bori, da bi v naši regiji znova zmagoslavno vstalo. Kajti prepričan sem, da politika in ekstremni nacionalizem na koncu koncev nikoli ne zmagata. Zmaga ljubezen. /.../ Mnogi elementi filma so namenjeni učinkovanju na nezavedni ravni – od ponavljanja vizualnih motivov do uporabe istih igralcev in prizorišč – da bi bil trenutek zgodovine viden ne kot del linearne zgodbe, ampak kot del ponavljajočega se kroga. Svet se ves čas spreminja, a od časa do časa nas lahko grdo presenetijo duhovi preteklosti, ravno ko smo začeli verjeti, da živimo v sodobnem, naprednem času. /.../ Tistim, ki so dopustili, da njihovim življenjem vladata nestrpnost in zlo, film ne bo všeč, a se bodo s tem morali soočiti. In prav to soočenje sem želel spodbuditi. Naj se medtem, ko se bodo ogledovali v filmskem ogledalu, spomnijo vsake sekunde, ki so jo vrgli proč, medtem ko so v svet pošiljali negativno energijo. /.../ Moj namen je bil vzpostaviti kontrast med bujno naravo in brezskrbno gotovostjo mladosti ter človeškimi dejanji, ki so sad starih sovraštev, zgodovine, tradicije, zmede in strahu, pri tem pa uporabiti filmska pripovedna sredstva, da bi analiziral s temi občutki pogojene spremembe, ki vplivajo na življenja mladostnikov v regiji. V smislu igralske izvedbe sem želel, da se je vsak lik, ki nasprotuje ideji o tem, da je ljubezen najpomembnejša, prisiljen soočiti z razlogi, ki mu preprečujejo, da bi ravnal humano.«
- Dalibor Matanić

 

Zanimivosti
Zenit je bil sneman jeseni 2014 v zaledju Dalmacije, kjer so še danes vidne posledice vojne. Glavni vlogi sta odigrala mlada profesionalna igralca s skromno filmsko kilometrino. Režiser si je film zamislil kot prvi del trilogije v nastajanju, t. i. 'trilogije sonca', ki naj bi soočala najboljše in najslabše človekove vzgibe. V Zenitu je zoperstavil ljubezen in sovraštvo, v načrtu pa ima že naslednji film z delovnim naslovom Zora, ki naj bi raziskoval moč čustvenih vezi na eni ter pohlep kot enega najstarejših in najbolj osnovnih človeških vzgibov na drugi strani.

PRIHAJAJOČI FILMI

Priporočamo

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas
Copiright 2015 Kino Sora Škofja Loka | Vse pravice pridržane