Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
VDV Veliki dobrodušni velikan 3D (sinhronizirano)  - poster

VDV Veliki dobrodušni velikan 3D (sinhronizirano)

orig. (The BFG)

Leto: 2016
Država: ZDA, Velika Britanija, Kanada
Scenarij: Melissa Mathison po knjigi Roalda Dahla
Režija: Steven Spielberg
Igrajo: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Penelope Wilton, Jemaine Clement, Rebecca Hall, Rafe Spall, Bill Hader, Ólafur Darri Ólafsson

Distribucija: Blitz film 

 

Povezava: IMDb

Režiser nepozabnih pustolovščin E.T. - vesoljček, Jurski park ter filmov franšize Indiana Jones predstavlja čudovito dogodivščino, posneto po zgodbi mojstra fantazijskih svetov Roalda Dahla. Mala sirota Sophie ljubi pravljične zgodbe, neke noči pa tudi sama postane del neverjetne avanture, ko jo ugrabi dobrodušni velikan. Na srečo se zelo razlikuje od svojih velikanskih sorodnikov, saj ne je otrok, zato so ga suroveži izobčili. Mili velikan želi s Sophiejino pomočjo pomagati ljudem in ustaviti napade ljudožerskih nasilnežev, toda za to bosta potrebovala veliko iznajdljivosti, sreče in poguma.
Naposled projekt dveh največjih pripovedovalcev zgodb na svetu – Roalda Dahla in Stevena Spielberga – ki na velikih platnih oživlja Dahlovo priljubljeno pripoved Veliki dobrodušni velikan. V Spielbergovi režiji je nastala domiselna zgodba o dekletcu in velikanu, ki ji predstavi čudesa in nevarnosti Dežele velikanov. »Po mojem mnenju je Roald Dahl naravnost genialno dal otrokom v roke moč odločitve,« pravi Spielberg. »Silno pogumno od njega, da je prepletel temo in svetlobo in pri tem ustvaril strašljivo vzdušje, hkrati pa zagotovil odrešitev, s čimer nas vse nauči dolgotrajno lekcijo. Ravno to me je pritegnilo k projektu.«

Resda je VDV (Mark Rylance) tudi sam velikan, a gre za velikega dobrodušnega velikana, ki je pravo nasprotje prebivalcev Dežele velikanov. Pri svojih dobrih sedmih metrih, z ogromnimi uhlji in pretanjenim občutkom za vonj je prikupno zmeden in se večinoma drži zase, medtem ko so velikani, kot so Špehohlast, Kostohrust in Pamžožer, vsaj dvakrat večji od njega in zanje velja, da jim tekne tudi človeško meso.

Ko v Deželo velikanov iz Londona prispe za svoja leta precej odraslo desetletno dekletce Zofka (Ruby Barnhill), se skrivnostnega velikana, ki jo je bil zvlekel v svojo votlino, sprva boji, a se ji kmalu posveti, da je VDV silno prijazen in očarljiv; ker doslej še ni naletela na velikane, ima Zofka zanj nešteto vprašanj. VDV jo vzame s seboj v Deželo sanj, kjer zbira sanje in jih pošilja otrokom, njej pa razloži čarobnost in skrivnostnost sanj.

Ker sta doslej na svetu oba živela čisto sama in osamljena, se med njima hitro splete naklonjenost. Toda Zofkina prisotnost v Deželi velikanov nehote pritegne pozornost ostalih velikanov, ki postajajo vse bolj sitni. »Gre za zgodbo o privrženosti in ščitenju prijateljev, za zgodbo, ki dokazuje, da lahko tudi navadno dekletce ogromnemu velikanu pomaga prebroditi njegove najhujše težave,« pravi režiser.

Zofka in VDV se kmalu odpravita v London, da kraljico (Penelope Wilton) posvarita pred perečo nevarnostjo, ki ji predstavljajo velikani, vendar morata kraljico in njeno spletično Mary (Rebecca Hall) najprej prepričati, da velikani sploh obstajajo. Družno se domislijo načrta, kako se za vselej znebiti te velikanske nadloge.

VDV (Veliki dobrodušni velikan) Roalda Dahla je prvič izšel leta 1982 in odtlej navdušuje bralce vseh starosti. Dahlove knjige – med njimi Čarli in tovarna čokolade, Jakec in breskev velikanka ter Matilda so v tem hipu na voljo v 58 jezikih in so jih po svetu prodali že prek 200 milijonov izvodov. VDV je edina njegova knjiga, ki doslej še ni oživela na velikih platnih, pri tem pa je to delo, ki je v bistvu nastalo kot pravljica za lahko noč, bilo pisatelju najljubše med vsemi njegovimi stvaritvami.

PRIHAJAJOČI FILMI
Črni čaj
Črni čaj
petek ob 20:30
art kino
Pelji me na luno
Pelji me na luno
sobota ob 20:30 / 28.07 ob 20h
pop
Novice
Kino nad mestom 2024
15.07.2024

Kino Sora, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka in Zavod 973 od 8. do 11. avgusta 2024 vabimo v Kino nad mestom. Na terasi otroškega in mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Tavčarja...več

Priporočamo

Črni čaj

Črni čaj

romantična drama
petek ob 20:30
art kino

Aya pred oltarjem v zadnjem trenutku reče »ne«, zapusti...

Pelji me na luno

Pelji me na luno

romantična komedija
sobota ob 20:30 / 28.07 ob 20h
pop

Film Pelji me na luno s Scarlett Johansson in Channingom Tatumom v glavnih...

Deadpool in Wolverine

Deadpool in Wolverine

z.f. akcijski
26.07 ob 20h / 27.07 ob 20h
pop

V novem filmu mora Deadpool najti način, kako rešiti svoj svet. Za...

Varuhi formule | Kino nad mestom (vstop prost)

Varuhi formule | Kino nad mestom (vstop prost)

zgodovinska drama
08.08 ob 21h
art kino

Potem ko je predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito 17. maja 1958 slovesno s...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas