Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
V senci žensk | Z LIFFa v Loko - poster

V senci žensk | Z LIFFa v Loko

orig. (Lombre des femmes)

Dolžina: 73 min
Leto: 2015
Država: Francija, Švica
Jezik: francoščina
Scenarij: Jean-Claude Carrière, Caroline Deruas, Arlette Langmann, Philippe Garrel
Režija: Philippe Garrel
Igrajo: Clotilde Courau, Stanislas Merhar, Lena Paugam, Louis Garrel (glas)
Distribucija: Fivia 

 

Povezava: IMDb

 

Philippe Garrel se v svojem značilnem slogu vrača s še eno intimno zgodbo iz vsakdanjega življenja, v kateri sooči ženski in moški pogled na ljubezen in prevaro.

 

 

 

Pierre in Manon živita v skromnem pariškem stanovanju. On je režiser nizkoproračunskih dokumentarcev, ona pa njegova ljubeča žena in zvesta pomočnica. »To ni žrtvovanje, ampak izbira,« pove Manon svoji skeptični materi. A ko se Pierre zaplete v afero z mlado pripravnico Elisabeth, se par znajde v vrtincu ljubosumja, prepirov in zamer, ki ogrozijo tako njuno ljubezensko kot delovno razmerje.

Philippe Garrel se v svojem značilnem slogu vrača s še eno intimno zgodbo iz vsakdanjega življenja, v kateri sooči ženski in moški pogled na ljubezen in prevaro.

 

Zanimivosti
Da bi bil pogled na ljubezensko razmerje čim bolj uravnotežen, je Garrel k pisanju scenarija povabil dve ženski in enega moškega: ženske barve sta branili Arlette Langmann in režiserjeva žena Caroline Deruas, s katerima je sodeloval že pri Ljubosumju, Garrelu pa se je pridružil legendarni Jean-Claude Carrière, dolgoletni sodelavec Luisa Buñuela.

 

Iz prve roke
»Ženska je izginila. Slaviš ljubezen, ki si jo čutil do nje. Poveličuješ svet in nežna čustva, ki so vaju povezovala. In ko to več ne zadošča, iščeš uteho v umetnosti in poskušaš z njeno pomočjo ljudem dokazati, da ljubezen obstaja in da te je zapustila prav zato, ker si jo izkusil. To so misli, iz katerih je nastal moj film. /…/ Tema filma je: ženski libido je ravno tako močan kot moški. Film V senci žensk po mojem mnenju govori o enakosti med moškimi in ženskami – kolikor lahko to filmski umetnosti uspe. To je pomenilo, da smo morali karseda podpreti ženski lik in se zoperstaviti moškemu: filmsko umetnost so zasnovali moški in oni so še vedno tisti, ki določajo naše predstave, naše načine gledanja in pripovedovanja /…/. V filmih ženske večinoma govorijo besede moških. /…/ Ko pri pisanju scenarija združim moške in ženske, dobim bolj dialektičen film. Bolj dialektičen v pogledu na človeško vrsto. Kot bi šlo za nekakšen notranji dokumentarec o moških in ženskah. /…/ Kljub temu pa je V senci žensk brez dvoma narejen s perspektive moškega – a moškega, ki si poskuša predstavljati, kako so stvari videti z ženskega stališča.«
- Philippe Garrel

PRIHAJAJOČI FILMI
Črni čaj
Črni čaj
petek ob 20:30
art kino
Pelji me na luno
Pelji me na luno
sobota ob 20:30 / 28.07 ob 20h
pop
Novice
Kino nad mestom 2024
15.07.2024

Kino Sora, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka in Zavod 973 od 8. do 11. avgusta 2024 vabimo v Kino nad mestom. Na terasi otroškega in mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Tavčarja...več

Priporočamo

Radikal | Kino nad mestom (vstop prost)

Radikal | Kino nad mestom (vstop prost)

drama
10.08 ob 21h
art kino

Učenci osnovne šole v obmejnem mehiškem mestu sodijo med...

Črni čaj

Črni čaj

romantična drama
petek ob 20:30
art kino

Aya pred oltarjem v zadnjem trenutku reče »ne«, zapusti...

Pelji me na luno

Pelji me na luno

romantična komedija
sobota ob 20:30 / 28.07 ob 20h
pop

Film Pelji me na luno s Scarlett Johansson in Channingom Tatumom v glavnih...

Deadpool in Wolverine

Deadpool in Wolverine

z.f. akcijski
26.07 ob 20h / 27.07 ob 20h
pop

V novem filmu mora Deadpool najti način, kako rešiti svoj svet. Za...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas