Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Telo | Z LIFFa v Loko  - poster

Telo | Z LIFFa v Loko

orig. (Ciało)

Dolžina: 90 min
Leto: 2015
Država: Poljska
Jezik: poljščina
Scenarij: Małgorzata Szumowska, Michał Englert
Režija: Małgorzata Szumowska
Igrajo: anusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwała, Ewa Dałkowska, Adam Woronowicz, Tomasz Ziętek, Małgorzata Hajewska-Krzysztofik, Ewa Kolasińska, Roman Gancarczyk, Władysław Kowalsk
Distribucija: Fivia 

 

Povezava: IMDb

 

Festivali, nagrade
Srebrni medved za najboljšo režijo – Berlin. Nagrada Evropske filmske akademije za najboljšo montažo. Najboljši film, zvok, igralec (Janusz Gajos) in mlada igralka (Justyna Suwała) – Festival poljskega filma. Karlovi Vari. Melbourne. Toronto. Hongkong. Chicago. GoEast, Wiesbaden. LIFFe.

Poljska režiserka v tragikomični psihološki drami preplete usode treh posameznikov – mrliškega oglednika, njegove bulimične hčerke in njene terapevtke – ter tri raznolike poglede na vprašanja telesa in duha. Srebrni medved za najboljšo režijo na lanskem Berlinalu.

Mrliški oglednik Janusz in njegova hčerka Olga se vsak po svoje, bolj ali manj neuspešno, soočata z izgubo Olgine matere. Moški z otopelostjo in cinizmom sledi svoji dnevni delovni rutini, medtem ko ima Olga vse večje težave z bulimijo. Ko dekle zaradi motenj hranjenja pristane v bolnišnici, se v družinsko dinamiko vmeša psihoterapevtka Anna, ki je pred leti izgubila otroka in je prepričana, da lahko komunicira z umrlimi.

Poljska režiserka v tragikomični psihološki drami preplete usode treh posameznikov – mrliškega oglednika, njegove bulimične hčerke in njene terapevtke – ter tri raznolike poglede na vprašanja telesa in duha. Srebrni medved za najboljšo režijo na lanskem Berlinalu.

Iz prve roke
»Hotela sem posneti film o anoreksiji. Dolgo sem razmišljala o njem, potem pa zamisel opustila, saj se mi je zdela tema preveč hermetična in zaprta, da bi dosegla občinstvo. Toda zgodba o Olginem značaju in dejstvo, da telesu pripisujemo mnogo raznolikih pomenov, sta še vedno burila moje misli. Telo – fizično, astralno, mrtvo – lahko obravnavamo kot predmet, lahko ga obožujemo ali sovražimo. /…/ Zgodba se odvija na Poljskem v današnjem času, čeprav se na prvi pogled zdi, kot bi se dogajala pred dvajsetimi leti. In to je nekaj, kar sem hotela pokazati. Le streljaj od novih, trendovskih trgovin z organsko hrano živijo ljudje natanko tako, kot so živeli v 90. letih. Poljska običajnih ljudi ni tako 'fotogenična', in to so tisti ljudje, ki jih želim prikazati. Tisti, ki zaslužijo manj od povprečne plače in jih od hipsterskih barov v njihovi soseski loči globok prepad. Na tisoče jih je. Danes, četrt stoletja po padcu komunizma, se v deželi, ki se iz dneva v dan spreminja, kjer Cerkev nima več tako močnega vpliva na politiko, ljudje določene generacije preprosto počutijo izgubljene.«
- Małgorzata Szumowska, režiserka in soscenaristka

PRIHAJAJOČI FILMI

Priporočamo

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas
Copiright 2015 Kino Sora Škofja Loka | Vse pravice pridržane