Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Soba | Filmsko gledališče  - poster

Soba | Filmsko gledališče

orig. (Room)

Dolžina: 118min
Leto: 2015
Država: Irska, Kanada
Jezik: angleščina
Scenarij: Emma Donoghue
Režija: Lenny Abrahamson
Igrajo: Brie Larson, Jacob Tremblay, Joan Allen, William H. Macy, Tom McCamus, Sean Bridgers
Distribucija: Blitz Film 

 

Povezava: IMDb

 

Nagrade
113 nominacij (4 za Oskarje), 60 nagrad (Zlati globus za glavno žensko vlogo)

 

Zgodba o petletniku, ki z mamo živi ujet v majhni sobi z enim samim strešnim oknom. Ko pobegneta, se soočita z resničnim svetom, prostostjo in svobodo, kar je po letih ujetništva največji izziv.

5-letni Jack z mamo živi v majhni sobi z zgolj enim oknom na strehi. Stikov z zunanjim svetom nimata. Mama mu poskuša ustvariti čim bolj raznovrstno in neobremenjeno otroštvo, toda ko fant odrašča, mu je prisiljena priznati, da sta ujetnika brezsrčnega ugrabitelja. Skupaj zasnujeta pobeg, toda smrtno nevarni načrt je šele prvi preizkus na njuni poti ponovnega soočenja z resničnim svetom. Medtem ko mama zagrenjeno ugotavlja, kaj vse je zamudila v sedmih letih ujetništva, Jack povsem na novo spoznava vse, kar ga obdaja, nepoznano strašljiva pa sta mu tudi koncepta zunanje prostosti in svobode.
Skrajno napeti in hkrati globoko čustveni film je edinstven in ganljiv vpogled v neizmerno ljubezen med materjo in njenim otrokom. Potem ko petletni Jack in njegova mama pobegneta iz zaprtega prostora, ki ga je bil Jack poznal vse svoje življenje, fantiča čaka vznemirljivo odkritje: zunanji svet. Izkusi vse, kar prinaša ta nova pustolovščina – veselje, navdušenje in strah – pri tem pa se oklepa tistega, kar je najbolj pomembno: svoje posebne vezi z ljubečo in predano materjo.

 

Soba je zgodba o živahnem petletniku Jacku (izjemni Jacob Tremblay), za katerega predano skrbi njegova mati Ma (Brie Larson). Kot vsaka mati tudi Ma požrtvovalno skrbi za Jackovo srečo in varnost, daje mu toplino in ljubezen, igrata se, pripoveduje mu zgodbice. Vendar je njuno življenje vse prej kot običajno – ujeta sta v 3 x 3 metrski sobi brez oken, ki jo Ma olepšano imenuje »soba«. V njej je za Jacka ustvarila celo vesolje, in nič je ne bo ustavilo, da bi poskrbela, da bo njen sin živel popolno in srečno – pa četudi zgolj v tem varljivem prostorčku. A Jack je čedalje bolj radoveden glede tega, kako in kje živita, Ma pa počasi primanjkuje iznajdljivosti, zato skujeta drzen načrt za pobeg, ki ju na koncu sooči s tistim, kar se morda izkaže za najbolj strašljivo: z resničnim svetom.

 

Film je hkrati napeta pripoved o ujetništvu in svobodi, domiseln pogled v čudesa otroštva in globok portret trdnosti družinskih vezi; nastala je na podlagi nagrajene knjižne uspešnice Emme Donoghue, ki je spisala tudi scenarij, po katerem je režiral Lenny Abrahamson in ki ostaja zvest romanu, pri tem pa Jacka, Ma in njun edinstveni svet na platnih oživlja v napetem ritmu in silovitih podobah. Soba dokazuje moč družinske ljubezni, ki obstane tudi v najtemnejših okoliščinah, in bo kot takšna brez dvoma zavzela svoje mesto med čustveno vplivnih filmov, ki raziskujejo vezi med starši in otroki.

PRIHAJAJOČI FILMI
20.000 vrst čebel | Z LIFFa v Loko
20.000 vrst čebel | Z LIFFa v Loko
danes ob 20:30
art kino

Priporočamo

20.000 vrst čebel | Z LIFFa v Loko

20.000 vrst čebel | Z LIFFa v Loko

drama
danes ob 20:30
art kino

Osemletni deklici ni všeč, ko jo ljudje kličejo z imenom Aitor....

Vrvež v moji glavi 2 (sinhronizirano) 3D

Vrvež v moji glavi 2 (sinhronizirano) 3D

animirana pustolovščina
sobota ob 18h
kino sova

Vrvež v moji glavi 2, studiev Disney in Pixar, se vrača v misli najstnice...

Štirje mali odrasli | Z LIFFa v Loko

Štirje mali odrasli | Z LIFFa v Loko


sobota ob 20:30 / 28.06 ob 20:30
art kino

Uspešna poslanka Juulia je na videz srečno poročena s pastorjem...

Vrvež v moji glavi 2 (sinhronizirano)

Vrvež v moji glavi 2 (sinhronizirano)

animirana pustolovščina
nedelja ob 18h
kino sova

Vrvež v moji glavi 2, studiev Disney in Pixar, se vrača v misli najstnice...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas