Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Snowden - poster

Snowden

orig. (Snowden)

Dolžina: 134 min
Leto: 2015
Država: Nemčija, ZDA, Francija
Jezik: angleščina
Scenarij: Kieran Fitzgerald in Oliver Stone po knjigi Anatolya Kucherena in Luka Hardinga
Režija: Oliver Stone
Igrajo: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson, Rhys Ifans, Nicolas Cage

Distribucija: Karantanija Cinemas 

 

Povezava: IMDb
 

Z oskarji nagrajeni režiser provokativnih filmov Wall Street, Rojen 4. julija in J.F.K. predstavlja ozadje razkritja zaupnih dokumentov, ki je pretreslo javnost po vsem svetu. Mladi Američan Edward Snowden se sprva želi pridružiti vojski, toda zaradi zdravstvenih težav pristane med računalniškimi izvedenci Agencije za nacionalno varnost. Nadrejeni kmalu opazijo njegov talent in mu zaupajo največje državne skrivnosti, toda razočarani mladenič kmalu spozna, kako ZDA zlorabljajo nadzor nad telefoni in spletom. Znajde se v morali dilemi med patriotizmom in priznanjem resnice javnost, toda ko se odloči postati žvižgač, pristane na vrhu liste državnih sovražnikov.
Pred tremi leti je ime Edward Snowden preplavilo domala vse svetovne medije. Nekdanji sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) je z razkritjem na tisoče tajnih vladnih dokumentov razgalil dejanski obseg nadzora telefonskih in spletnih informacij, ki ga ZDA vrši doma in v tujini.
Preden je ves svet izvedel njegovo ime, je bil Edward Snowden v vseh pogledih popolnoma zavezan ameriški vladi. Po odraščanju v družini, ki je iz generacije v generacijo služila v vladnih službah, se je vpisal v vojsko, kjer se je kot bodoči pripadnik elitne specialne enote uril za boj v iraški vojni. Ko je katastrofalna nesreča med treningom končala njegove sanje o vojaški karieri, se je pridružil Ameriški obveščevalni agenciji (CIA). Pot ga je kasneje zanesla še v Agencijo za nacionalno varnost (NSA).
Leta 2013 je Snowden potihoma zapustil svojo službo pri NSA in odletel v Hongkong, kjer se je sestal z novinarjema Glennom Greenwaldom in Ewenom MacAskillom ter filmarko Lauro Poitras. Namen srečanja je bilo razkritje epskih proporcev, ki je zamajalo svet, saj je pričalo o dejanskem obsegu nadzora telefonskih in spletnih informacij, ki jih ZDA vrši doma in v tujini. V to virtualno goro podatkov se niso stekali le podatki tujih vlad in domnevnih terorističnih skupin, temveč je veliki brat nadziral slehernega ameriškega državljana.
Ker je postajal vedno bolj zaskrbljen glede etičnosti in zakonitosti obveščevalnih programov, je Snowden skrbno zbral dokaze, da bi pokazal resnični obraz teh zlorab. Čeprav je moral zapustiti svojo družino in dolgoletno ljubezen Lindsay Mills, je Ed našel pogum, da je deloval skladno s svojimi načeli.
Triler Snowden odpira vrata še nepovedani zgodbi Edwarda Snowdna. Preučuje sile, ki so mladega konservativnega patriota, ki si je goreče želel služiti svoji državi, spremenile v razvpitega žvižgača. Zastavlja provokativna vprašanja o svoboščinah, ki smo se jim pripravljeni odreči v imenu varnosti.

PRIHAJAJOČI FILMI
Transformerji: Vzpon zveri
Transformerji: Vzpon zveri
petek ob 19h / sobota ob 20h
pop
Metronom
Metronom
nedelja ob 20h / 16.06 ob 20:30
art kino

Priporočamo

Transformerji: Vzpon zveri

Transformerji: Vzpon zveri

akcijski spektakel
petek ob 19h / sobota ob 20h
pop

»Moč je prvinska.«

Pred petnajstimi leti je akcijski...

Metronom

Metronom

drama
nedelja ob 20h / 16.06 ob 20:30
art kino

Najstniška romanca in zgodba o odraščanju v Romuniji v času...

Elementi (sinhronizirano) 3D

Elementi (sinhronizirano) 3D

animirana pustolovščina
16.06 ob 18h
kino sova

Nova domiselna animacija studijev Disney in Pixar, ki pripoveduje zgodbo o...

Elementi (sinhronizirano)

Elementi (sinhronizirano)

animirana pustolovščina
18.06 ob 18h / 24.06 ob 18h
kino sova

Nova domiselna animacija studijev Disney in Pixar, ki pripoveduje zgodbo o...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas