Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Postali bomo prvaki sveta  - poster

Postali bomo prvaki sveta

orig. (Bićemo prvaci sveta)

Dolžina: 124 min
Leto: 2015
Država: Srbija, Hrvaška, Slovenija, BIH, Makedonija
Jezik: srbščina
Scenarij: Gordan Mihić, Nebojša Romčević, Ognjen Svilčić, Zvonimir Šimunec
Režija: Darko Bajić
Igrajo: Strahinja Blažić, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić, Marko Janketić, Leon Lučev, Sergej Trifunović, Iva Babić, Nebojša Dugalić, Nina Janković, Tamara Dragičević, Stefan Kapičić, Jure Henigman, Radovan Vujović, Toni Mihajlovski, John Savage

Film, posnet po resnični zgodbi, sledi viziji štirih prijateljev, ki so po 2. svetovni vojni zavetje pred vsiljivo politiko našli v športu in osnovali legendarno jugoslovansko košarkarsko šolo, kjer so se pod koši razvijali novi talenti. Trnova pot glavne protagoniste vodi preko številnih preprek, vse do svetovnega košarkarskega prvenstva v Ljubljani, kjer je na nepozabni tekmi jugoslovanska reprezentanca premagala ZDA in prvič osvojila naslov svetovnega prvaka.

Film je projekt producentske hiše Intermedia Network, ki se je podpisala tudi pod TV serijo in filmsko trilogijo Montevideo o udeležbi jugoslovanske nogometne reprezentance na prvem svetovnem prvenstvu v Urugvaju leta 1930. Postali bomo prvaki sveta je film, ki se osredotoča na zgodovino jugoslovanske košarke od leta 1947, ko je bil v Beogradu odigran prvi mestni derbi med Crveno zvezdo in Partizanom, do svetovnega prvenstva leta 1970, ko je jugoslovanska reprezentanca s kapetanom Ivom Daneuom, odličnim Krešimirjem Čosićem in pod vodstvom znamenitega selektorja Aleksandra Nikolića v Ljubljani osvojila naslov svetovnih prvakov. Prav ključna tekma tega prvenstva med Jugoslavijo in ZDA je postavljena v ospredje filma.

Film je nastal v režiji srbskega režiserja Darka Bajića. Gre za srbsko, slovensko, hrvaško koprodukcijo. V mednarodno pisani igralski zasedbi slovenske barve med drugimi zastopajo: Jure Henigman v vlogi Iva Daneua, Katarina Čas, Toni Cahunek, Rok Kunaver, Boris Kerč, Jure Ivanušič, Jaša Jamnik, Aljoša Kovačič,…, igrajo pa še Strahinja Blažić, Miloš Biković, Aleksandar Radojičič, Marko Janketić, Leon Lučev, Sergej Trifunović, Nebojša Dugalić, Nina Janković, Lazar Ristovski,… in kot poseben gost slavni ameriški igralec John Savage (Lovec na jelene, Lasje, Boter III,…)

 

SVETOVNO PRVENSTVO 1970 – POSTAVA

Krešimir Ćosić, Ivo Daneu, Petar Skansi, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Aljoša Žorga, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Ljubodrag Simonović, Trajko Rajković, Dragutin Čermak, Dragan Kapičić (trener: Ranko Žeravica)

 

ZDRUŽENA NEKDANJA JUGOSLAVIJA

Glavne vloge pionirjev košarke na območju tedanje Jugoslavije so zaupali mladim igralcem. Tako vlogo Nebojše Popovića igra Strahinja Blažić, Miloš Biković je prevzel vlogo Radomira Šapera, predsednika Košarkarske zveze Jugoslavije, Aleksandar Radojičić se je vživel v lik Bore Stankovića, ki je bil prvi človek Fibe, Marko Janketić pa se je moral vživeti v vlogo Aleksandra Nikolića, tvorca jugoslovanske košarkarske šole, ki je ustvaril specifično filozofijo tega športa. V filmu nastopa tudi aktivni košarkar Boban Marjanović, center Crvene zvezde, ki igra lik sovjetskega košarkarja Janisa Kruminša.

 

O ZGODOVINSKI ZMAGI

Postali bomo prvaki sveta je zgodba o štirih pionirjih, ki so ustanovili jugoslovansko šolo košarke in ki so hkrati zaslužni za razvoj tega športa v Evropi. To so Nebojša Popović, Borislav Stanković, Radomir Šaper in Aleksandar Nikolić. Osrednji dogodek je finalna tekma na svetovnem prvenstvu 23. maja 1970 v Ljubljani med Jugoslavijo in Združenimi državami Amerike. Spremljamo igralce, ki se pripravljajo na srečanje. Najboljši jugoslovanski košarkar Radivoje Korać je umrl eno leto pred tekmo, tudi glavni igralec in kapetan ekipe Ivo Daneu je poškodovan, tako da so nosilci igre mladi košarkarji, ki bodo pozneje postali asi mednarodne košarke. Zmaga nad ameriško ekipo je mnogo več kot le športna zmaga. Jugoslavija se veseli zlate medalje. Celotna država je v transu. Predsednik Tito je zadovoljen. Za svoj 78. rojstni dan, dva dneva po finalni tekmi, prejme zlato medaljo jugoslovanskih košarkarjev…

 

SLAVJE V HALI TIVOLI Svetovno prvenstvo v košarki leta 1970 je bilo 6. svetovno prvenstvo in je potekalo med 10. in 24. majem 1970 v jugoslovanskih mestih Sarajevo, Split, Karlovac, Skopje in Ljubljana. V Hali Tivoli je potekal sklepni del prvenstva. Naslov svetovnega prvaka je v konkurenci trinajstih reprezentanc prvič osvojila jugoslovanska reprezentanca, ki je premagala ZDA z rezultatom 70:63, drugo mesto je zasedla Brazilija, tretje pa Sovjetska zveza.

PRIHAJAJOČI FILMI
Obtožujem!  | Z LIFFa v Loko
Obtožujem! | Z LIFFa v Loko
danes ob 19h
art kino
Novice
Filmsko gledališče | Pomlad 2020
12.02.2020

V Kinu Sora že 29 let pripravljamo program Filmskega gledališča. V spomladanskem in jesenskem ciklusu predstavimo 9 filmov, ki so prejemniki  prestižnih nagrad in navdušujejo ...več

Priporočamo

Tačke na patrulji 2: pripravljeni, dirka, reševanje! (sinhronizirano)

Tačke na patrulji 2: pripravljeni, dirka, reševanje! (sinhronizirano)

animirana pustolovščina
danes ob 17h
kino sova

V novi animirani pustolovščini bo ekipa pogumnih kužkov zgradila...

Obtožujem!  | Z LIFFa v Loko

Obtožujem! | Z LIFFa v Loko

zgodovinska drama
danes ob 19h
art kino

Roman Polanski po več kot desetletju svoj pogled ponovno usmerja v...

Čas deklištva

Čas deklištva

romantična drama
četrtek ob 20h / sobota ob 18h
art kino

Sestre March – samosvoja in ambiciozna Jo, tiha in krhka Beth,...

Nesrečniki | Filmsko gledališče

Nesrečniki | Filmsko gledališče

drama
petek ob 20h
filmsko gledališče

Policist Stéphane se pridruži kriminalistični enoti v pariškem...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas