Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Odklikana  - poster

Odklikana

orig. (Unfriended / Cybernatural)

Dolžina: 82 min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Nelson Greaves
Režija: Levan Gabriadze
Igrajo: Cal Barnes, Matthew Bohrer, Courtney Halverson, Shelley Hennig, Renee Olstead, Mickey River, Will Peltz, Moses Jacob Storm, Heather Sossaman

Inovativna grozljivka, prikazana preko računalniških pogovorov skupine prijateljev, sledi srhljivim doživetjem šestih srednješolcev. Njihovega internetno nadlegovanje je pred letom dni sošolko Lauro pahnilo v samomor, vendar jih to ni ganilo. Ko se v njihove pogovore vmeša nekdo, prijavljen z Laurinim imenom, so sprva prepričani, da gre za potegavščino, toda kmalu se jim pričnejo dogajati smrtonosne nadnaravne grozote.
Šest srednješolskih prijateljev se zvečer poveže preko video klepeta, kateremu se pridruži še sedmi član. Sprva mislijo, da gre le za tehnično napako, nato pa ugotovijo, da neznan uporabnik pravzaprav uporablja Skype račun njihove preminule sošolke, ki si je pred natanko letom dni vzela življenje po objavi sramotilnega posnetka njenega pijančevanja na spletu. Da ne gre le za neokusno potegavščino, skupina dojame, ko jim neznanec zagrozi, da bodo umrli, če zapustijo pogovor. Prične se sprevržena igra razkrivanja njihovih najbolj temačnih skrivnosti in srhljivo stopnjevanje groze, kakršne na velikem platnu še nismo videli.

 

Vedno večji del naših življenj preživimo za računalniškimi zasloni, meja med resničnim in virtualnim svetom pa tako postaja vse bolj zabrisana. Sodobne komunikacijske poti omogočajo, da naši spomini na spletu živijo večno. Najsi gre za mimobežne trenutke iz vsakdana, družinske fotografije ali zabavne video posnetke, ki jih delimo s prijatelji. In medtem ko je večina vsebine, ki vsako uro preplavi družbena omrežja, povsem dobrodošla, zanimiva in neškodljiva, so nekatere stvari milo rečeno skrb vzbujajoče ... Nekatere pa so lahko celo smrtonosne, kot nam bo prikazala srhljivka Odklikana, pogumen glasnik nove dobe groze, ki žanr film, sestavljenih iz »izgubljenih posnetkov«, dviga na povsem novo raven.

Vse več filmov navdih črpa iz aktualne pereče tematike družbenih omrežij. Slednja so namreč poleg komunikacijskega orodja, namenjenega predvsem povezovanju, postala priljubljeno sredstvo za ustrahovanje posameznikov, norčevanje in javno sramotenje. Gre za nevarno orodje, katerega drastične posledice še kako odmevajo v resničnem svetu.

 

Zgodba srhljivke Odklikana se tako osredotoča na navidezno nedolžno spletno potegavščino, ki pa nevarno uide nadzoru. Ko sramotilni posnetek pijančevanja mlade najstnice Laure skrivnostno najde pot na svetovni splet, si slednja v obupu vzame življenje. Na prvo obletnico njene smrti se video klepetu skupine njenih sošolcev pridruži neznan uporabnik, ki jim zagrozi s smrtjo, v kolikor zapustijo pogovor. Sprevržena igra, ki sledi, dodobra nažene strah v kosti tudi najbolj pogumnim.

 

In zakaj Odklikana predstavlja povsem nov žanr filmov? Njen medij pripovedovanja je izključno računalniški zaslon, preko katerega spremljamo celotno zgodbo. Ogrodje filmov, ki jih umeščamo v žanr filmov, sestavljenih iz »izgubljenih posnetkov«, so namreč do sedaj predstavljali le posnetki video kamer in fotoaparatov. Glavni krivec za popularizacijo tega žanra je sicer eden najbolj dobičkonosnih neodvisnih filmov vseh časov Čarovnica iz Blaira iz leta 1999, kateremu so sledili še številni podobni projekti, kot so Paranormalno, Kakor zgoraj tako spodaj ter mnogi drugi.

PRIHAJAJOČI FILMI
Prekla | Filmsko gledališče
Prekla | Filmsko gledališče
petek ob 20:30
filmsko gledališče
Naprej (sinhronizirano)
Naprej (sinhronizirano)
sobota ob 18h / nedelja ob 18h
kino sova
Novice
Varno v kino
02.06.2020

Spoštovani obiskovalci,  da bo ogled filma varen za vse, vas vljudno prosimo, da upoštevate spodnja navodila:    1. V kino vstopite samo, če ste zdravi in ne...več

Priporočamo

Prekla | Filmsko gledališče

Prekla | Filmsko gledališče

drama
petek ob 20:30
filmsko gledališče

1945, Leningrad. Vojna je opustošila mesto, porušila...

Naprej (sinhronizirano)

Naprej (sinhronizirano)

animirana pustolovščina
sobota ob 18h / nedelja ob 18h
kino sova

Fantazijski svet škratov, zmajev, morskih deklic, samorogov, palčkov...

Prekla | Z LIFFa v Loko

Prekla | Z LIFFa v Loko

drama
sobota ob 20:30 / nedelja ob 20:30
art kino

1945, Leningrad. Vojna je opustošila mesto, porušila...

Mleko | Filmsko gledališče

Mleko | Filmsko gledališče

drama
12.06 ob 20:30
art kino

V odmaknjeni islandski vasi se Inga in njen mož preživljata s pridelavo...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas