Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Odklikana  - poster

Odklikana

orig. (Unfriended / Cybernatural)

Dolžina: 82 min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Nelson Greaves
Režija: Levan Gabriadze
Igrajo: Cal Barnes, Matthew Bohrer, Courtney Halverson, Shelley Hennig, Renee Olstead, Mickey River, Will Peltz, Moses Jacob Storm, Heather Sossaman

Inovativna grozljivka, prikazana preko računalniških pogovorov skupine prijateljev, sledi srhljivim doživetjem šestih srednješolcev. Njihovega internetno nadlegovanje je pred letom dni sošolko Lauro pahnilo v samomor, vendar jih to ni ganilo. Ko se v njihove pogovore vmeša nekdo, prijavljen z Laurinim imenom, so sprva prepričani, da gre za potegavščino, toda kmalu se jim pričnejo dogajati smrtonosne nadnaravne grozote.
Šest srednješolskih prijateljev se zvečer poveže preko video klepeta, kateremu se pridruži še sedmi član. Sprva mislijo, da gre le za tehnično napako, nato pa ugotovijo, da neznan uporabnik pravzaprav uporablja Skype račun njihove preminule sošolke, ki si je pred natanko letom dni vzela življenje po objavi sramotilnega posnetka njenega pijančevanja na spletu. Da ne gre le za neokusno potegavščino, skupina dojame, ko jim neznanec zagrozi, da bodo umrli, če zapustijo pogovor. Prične se sprevržena igra razkrivanja njihovih najbolj temačnih skrivnosti in srhljivo stopnjevanje groze, kakršne na velikem platnu še nismo videli.

 

Vedno večji del naših življenj preživimo za računalniškimi zasloni, meja med resničnim in virtualnim svetom pa tako postaja vse bolj zabrisana. Sodobne komunikacijske poti omogočajo, da naši spomini na spletu živijo večno. Najsi gre za mimobežne trenutke iz vsakdana, družinske fotografije ali zabavne video posnetke, ki jih delimo s prijatelji. In medtem ko je večina vsebine, ki vsako uro preplavi družbena omrežja, povsem dobrodošla, zanimiva in neškodljiva, so nekatere stvari milo rečeno skrb vzbujajoče ... Nekatere pa so lahko celo smrtonosne, kot nam bo prikazala srhljivka Odklikana, pogumen glasnik nove dobe groze, ki žanr film, sestavljenih iz »izgubljenih posnetkov«, dviga na povsem novo raven.

Vse več filmov navdih črpa iz aktualne pereče tematike družbenih omrežij. Slednja so namreč poleg komunikacijskega orodja, namenjenega predvsem povezovanju, postala priljubljeno sredstvo za ustrahovanje posameznikov, norčevanje in javno sramotenje. Gre za nevarno orodje, katerega drastične posledice še kako odmevajo v resničnem svetu.

 

Zgodba srhljivke Odklikana se tako osredotoča na navidezno nedolžno spletno potegavščino, ki pa nevarno uide nadzoru. Ko sramotilni posnetek pijančevanja mlade najstnice Laure skrivnostno najde pot na svetovni splet, si slednja v obupu vzame življenje. Na prvo obletnico njene smrti se video klepetu skupine njenih sošolcev pridruži neznan uporabnik, ki jim zagrozi s smrtjo, v kolikor zapustijo pogovor. Sprevržena igra, ki sledi, dodobra nažene strah v kosti tudi najbolj pogumnim.

 

In zakaj Odklikana predstavlja povsem nov žanr filmov? Njen medij pripovedovanja je izključno računalniški zaslon, preko katerega spremljamo celotno zgodbo. Ogrodje filmov, ki jih umeščamo v žanr filmov, sestavljenih iz »izgubljenih posnetkov«, so namreč do sedaj predstavljali le posnetki video kamer in fotoaparatov. Glavni krivec za popularizacijo tega žanra je sicer eden najbolj dobičkonosnih neodvisnih filmov vseh časov Čarovnica iz Blaira iz leta 1999, kateremu so sledili še številni podobni projekti, kot so Paranormalno, Kakor zgoraj tako spodaj ter mnogi drugi.

PRIHAJAJOČI FILMI
2017 | Kino nad mestom (vstop prost)
2017 | Kino nad mestom (vstop prost)
petek ob 21h
art kino
Novice
Kino nad mestom 2022
20.07.2022

Kino Sora, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka in Zavod 973 od 11. do 14. avgusta vabijo v Kino nad mestom. Na terasi otroškega in mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Tavčarja...več

Priporočamo

Prasica, slabšalni izraz za žensko | Kino nad mestom (vstop prost)

Prasica, slabšalni izraz za žensko | Kino nad mestom (vstop prost)

komična drama
danes ob 21h
art kino

Mlada slikarka Eva kadi, pije, žura, se priložnostno drogira in ne najde...

2017 | Kino nad mestom (vstop prost)

2017 | Kino nad mestom (vstop prost)

dokumentarni
petek ob 21h
art kino

Dokumentarni film »2017« obnavlja zgodbo z Evropskega prvenstva...

Vojvoda | Kino nad mestom (vstop prost)

Vojvoda | Kino nad mestom (vstop prost)

komična drama
sobota ob 21h
art kino

Leta 1961 je šestdesetletni taksist Kempton Bunton iz Narodne...

Vesolje med nami | Kino nad mestom (vstop prost)

Vesolje med nami | Kino nad mestom (vstop prost)

mladinski
nedelja ob 21h
mladinski

Vesolje med nami je mladinska drama o odraščanju, postavljena v...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas