Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Odiseja - poster

Odiseja

orig. (L odyssée)

Dolžina: 122 min
Leto: 2016
Država: Francija
Jezik: francoščina
Scenarij: Jerome Salle, Albert Falco in Laurent Turner po romanu Jeana-Michela Cousteau ja
Režija: Jerome Salle
Igrajo: Lambert Wilson, Pierre Niney, Audrey Tautou, Chloe Hirschman, Laurent Lucas, Adam Neill
Distribucija: Cinemania Group 

 

Povezava: IMDb

 

Festivali, nagrade 
Nagrada cezar za najboljši zvok. San Sebastián. Black Nights, Talin. Zürich. Varšava. Göteborg. Seattle.

 

Epska oda znanstveni radovednosti in filmski dokumentaristiki prekrižari oceane in polovico stoletja v življenju slovitega raziskovalca in filmarja podvodnih svetov, Jacquesa Cousteauja.

Piše se leto 1948. Francoski pomorščak, oceanograf in iznajditelj Jacques Cousteau z ženo in dvema sinovoma prebiva v čudoviti vili ob Sredozemskem morju, tako rekoč v raju. Toda muči ga strašna sla po pustolovščinah. Po zaslugi svoje iznajdbe, dihalne naprave aqualung, ki omogoča potapljaču samostojno dihanje pod vodo, je tam odkril povsem nov svet. Zdaj je pripravljen žrtvovati vse, da bi ga raziskal.
Epska oda znanstveni radovednosti in filmski dokumentaristiki prekrižari oceane in polovico stoletja v življenju slovitega raziskovalca in filmarja podvodnih svetov, Jacquesa Cousteauja.
Zanimivosti
Finančno in tehnično sila zahteven film je bil posnet na lokacijah v Južni Afriki, na Bahamih, Hrvaškem in celo Antarktiki. Ker se prvi del zgodbe odvija v nekakšnem »izgubljenem raju«, kot pravi režiser, na nedotaknjeni in nepozidani sredozemski obali, kakršne v Franciji danes ni več, je Salle v naravnem okolju hrvaških otokov odkril idealen milje za poustvaritev južne francoske obale 40. let. Scenarij je pisal vrsto let in medtem režiral dva celovečerna filma, Largo Winch II (2011) in Zulu (2013). Med snemanjem slednjega je v Južnoafriški republiki naletel na skorajda popolno kopijo Cousteaujeve slovite ladje Calypso. »To je bil dober razlog za snemanje v Južni Afriki, sploh pa je država raj za filmarje, saj ponuja toliko različnih krajin in sijajno tehnično osebje.« Pri snemanju na Antarktiki je kljub mnogim oviram vztrajal tako zaradi umetniških razlogov, saj ponuja neprimerljivo, edinstveno naravno kuliso, kot zavoljo simbolike, saj je bila to Cousteaujeva zadnja bitka – dobil jo je leta 1998, ko so svetovni voditelji podpisali moratorij na industrijsko izkoriščanje tega območja do leta 2048.

PRIHAJAJOČI FILMI

Priporočamo

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas
Copiright 2015 Kino Sora Škofja Loka | Vse pravice pridržane