Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Mustang | Filmsko gledališče - poster

Mustang | Filmsko gledališče

orig. (Mustang)

Dolžina: 97 min
Leto: 2015
Država: Turčija, Francija
Scenarij: Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour
Režija: Deniz Gamze Ergüven 
Igrajo: Güneş Şensoy, Doğa Doğuşlu, Elit Işcan, Tuğba Sunguroğlu, Ilayda Akdoğan, Erol Afsin
Distribucija: Demiurg

 

Povezava: IMDb

 

Festivali, nagrade 
Nagrada Europa Cinemas Label – Štirinajst dni režiserjev, Cannes. Nagrada FIPRESCI za evropsko odkritje leta – evropske filmske nagrade. Nagrada občinstva za najboljši tujejezični film – Chicago. Nagrada C.I.C.A.E. – Hamburg. Najboljše igralke – Goa. Nagrada občinstva za najboljšo novo avtorico – AFI Fest, Los Angeles. Nagrada Freedom of Expression – National Board of Review, ZDA. Najboljši film, najboljša režiserka – Odesa. Najboljši prvenec – Philadelphia. Najboljši film, posebna omemba žirije v kategoriji najboljše igralke – Sakhalin. Najboljši film, najboljše igralke, nagrada občinstva za najboljši igrani film – Sarajevo. Nagrada občinstva – Sevilja. Najboljši scenarij – Stockholm. Najboljši film v kategoriji filmov z Balkana – Solun. Drugi najboljši film, najboljši novi režiser, nagrada občinstva, nagrada mladega občinstva, nagrada FIPRESCI – Valladolid. LIFFe.
Nagrada Evropskega parlamenta LUX. 
Nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film.
Nominacija za zlati globus za najboljši tujejezični film.

 

Prvenec mlade turške režiserke Deniz Gamze Ergüven je navdihujoča zgodba o petih odraščajočih sestrah in njihovem uporu zoper patriarhalne družbene norme, ki vladajo na podeželju sodobne Turčije.

Začetek poletja v obmorski vasici na severu Turčije. Lale in njene štiri sestre se na poti iz šole zaigrajo s skupino fantov. Nedolžna igra v očeh vaških varuhov morale hitro preraste v spolni škandal. Babica in stric, osramočena skrbnika deklet, se namenita radoživim upornicam pristriči peruti; družinski dom postaja iz dneva v dan bolj podoben zaporu, šolsko delo zamenjajo učne ure iz gospodinjstva, začne se dogovarjanje porok. Toda v sestrah tli neustavljiva sla po svobodi in vsaka na svoj način se borijo proti omejitvam, ki jim jih nalaga družba. 


Prvenec mlade turške režiserke Deniz Gamze Ergüven je navdihujoča zgodba o petih odraščajočih sestrah in njihovem uporu zoper patriarhalne družbene norme, ki vladajo na podeželju sodobne Turčije.

 

Iz prve roke
»Zgodbe, ki se dogajajo v Turčiji, me še posebej zanimajo, ker je to področje, ki zares živahno brbota, vse se spreminja. Ni dolgo, odkar je dežela zanihala v bolj konservativno smer, a še vedno je čutiti zagon in energijo. Človek ima občutek, da je v središču nečesa, da se lahko kadar koli vse postavi na glavo, da gredo stvari lahko v katero koli smer. Turčija je tudi neverjetna zakladnica zgodb. /.../ Želela sem spregovoriti o tem, kaj pomeni biti dekle in ženska v sodobni Turčiji, kjer se o položaju žensk danes bolj kot kdaj prej javno razpravlja. /.../ Vse, kar je na kakršen koli način povezano z ženskostjo, je zreducirano na spolnost. Kot da bi imelo vse, kar naredi ženska ali mlado dekle, seksualen predznak. Poznam na primer zgodbe o ravnateljih, ki so v svojih šolah za fante in dekleta zgradili ločena stopnišča. Tako tudi povsem banalne stvari, kot je hoja po stopnicah, postanejo prepojene z erotiko. Ta primer lepo ponazori absurdnost takšne konservativnosti: vse je seksualizirano. Iz tega zraste podoba družbe, ki ženske reducira na stroje za rojevanje otrok, ki niso dobri za nič drugega kot za hišna opravila. Turčija je bila ena prvih držav, ki je ženskam že v 30. letih preteklega stoletja dala volilno pravico, zdaj pa se moramo boriti, da bi obdržale osnovne pravice, kot je pravica do splava. /.../ Film vidim kot pravljico z mitološkimi motivi, kot so Minotaver, labirint, Lernajska Hidra – dekleta so kot eno telo s petimi glavami – in ples, ki ga simbolizira nogometna tekma, ki se je želijo udeležiti dekleta. /.../ Želela sem, da bi bili moji liki herojinje in njihov pogum je moral biti poplačan. Na koncu so morale zmagati na najbolj razburljiv možen način. Dekleta vidim kot nekakšno petglavo pošast, ki izgubi del sebe vsakič, ko katera od njih zapusti zgodbo, a zadnja glava vendarle pride na cilj. Prav zato, ker so se njene sestre ujele v zanko, se najmlajša Lale ubrani pred njihovo usodo. Ona je zgoščena verzija vsega, kar si želim biti sama. /.../ Mustang je divji konj, ki čudovito simbolizira mojih pet ognjevitih in neukrotljivih junakinj. Celo njihovi lasje spominjajo na konjsko grivo in v vasi delujejo kot čreda mustangov, ki si utira pot. Tudi zgodba se premika hitro, kot mustang, po katerem je dobila ime, galopira proti cilju, in ta energija je prisotna v samem srcu filma.«
- Deniz Gamze Ergüven

PRIHAJAJOČI FILMI
Želja (sinhronizirano)
Želja (sinhronizirano)
danes ob 17h
kino sova
Vzornik
Vzornik
danes ob 19h
art kino

Priporočamo

Vzornik

Vzornik

drama
danes ob 19h
art kino

Maja in Jan, mama in sin, se po ločitvi preselita iz Ljubljane v majhen kraj...

Želja (sinhronizirano)

Želja (sinhronizirano)

animirana pustolovščina
danes ob 17h
kino sova

Želja je povsem nova Disneyeva glasbena komedija, ki vas vabi v čarobno...

Varuhi formule | Z LIFFa v Loko

Varuhi formule | Z LIFFa v Loko

zgodovinska drama
četrtek ob 19h
art kino

Potem ko je predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito 17. maja 1958 slovesno s...

Rdeče nebo | Z LIFFa v Loko

Rdeče nebo | Z LIFFa v Loko

komična drama
petek ob 20h / 10.12 ob 19h
art kino

Poletje ob Baltskem morju. Vroče je in že več tednov ni deževalo. Pisatelj...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas