Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Moj kralj - poster

Moj kralj

orig. (Mon roi)

Dolžina: 124min
Leto: 2015
Država: Francija
Jezik: francoščina
Scenarij: Etienne Comar in Maiwenn
Režija: Maiwenn
Igrajo: Vincent Cassel, Ludovic Berthillot, Louis Garrel, Emmanuelle Bercot, Félix Bossuet, Isild Le Besco
Distribucija: Fivia 

 

Povezava: IMDb

Mlada odvetnica Tony po nesreči na smučanju okreva v rehabilitacijskem centru, povsem odvisna od zdravstvenega osebja. Pod vplivom sredstev proti bolečinam začne premišljevati o svojem uničujočem razmerju z zapeljivim Georgom. Misli ji odtavajo v različna časovna obdobja njune ljubezni, od strastnih začetkov, glamurozne poroke in prve nosečnosti, do težav z drogami, pomanjkanjem denarja in dvomov o resnični Georgovi predanosti njuni romanci. Toda težavno soočanje z resnico je šele začetek Tonyjinega celjenja ranjene duše, ki je iz opojnih omam brezmejne ljubezni padla v temačne sence skrbi, dvomov in izdaje.

Po hudi smučarski nezgodi se je odvetnica Tony (Emmanuelle Bercot) znašla v rehabilitacijskem centru. Odvisna od tuje pomoči in sredstev proti bolečinam, obuja spomine na burno zgodbo, ki jo je preživela z Georgiem (Vincent Cassel). Zakaj sta se ljubila? Kdo je v resnici moški, ki ga je oboževala? Kako je lahko podlegla tako dušeči in uničevalni strasti? Za Tony se začenja težavno postavljanje na noge, ki jo bo morda osvobodilo.

Po leta 2011 s cansko nagrado žirije ovenčanem policijskem trilerju Policija (Polisse), ki ga je režirala in obenem v njem tudi zaigrala, je Maïwenn lani spet zablestela na canskem festivalu – tokrat kot režiserka in koscenaristka filma Moj kralj (Mon roi). Moj kralj je film, ki je Maïwenn dolgo ležal na duši. Šele na pragu štiridesetih – rojena je bila l. 1976 – se je čutila dovolj zrelo za spopad s tako tematiko. Tudi življenje te igralke, režiserke in scenaristke bi bilo lahko snov za film. Že kot majhno punčko jo je mati, ne preveč uspešna igralka, vlačila po castingih in se hotela uresničiti skoznjo. Kot najstnica je imela Maïwenn razmerje s slavnim režiserjem Lucom Bessonom, se poročila z njim in rodila hčerko Shanno. Da ji ne bi kdo kaj očital, je zaigrala le v enem njegovem filmu: bila je diva Plavalaguna v Petem elementu – in to šele potem, ko je igralka, predvidena za to vlogo, odpovedala. Ko je on med snemanjem Petega elementa podlegel čarom Mille Jovovich, je padla v globoko depresijo, iz katere se je komaj izvlekla. Maïwenn vsekakor ve, kako je biti ljubljena, neljubljena, ljubosumna, zavržena. Tudi zaradi tega je film tako presunljiv.

Za vlogo Tony je Emmanuelle Bercot (skupaj z Rooney Mara) dobila nagrado za najboljšo žensko vlogo v Cannesu 2015. Kot Maïwenn je tudi ona vsestransko nadarjena: igralka, režiserka, scenaristka. Ko ji je Maïwenn ponudila sodelovanje v filmu Moj kralj, se je prestrašila, ko je videla, da gre za glavno vlogo, čeprav ji je bila Tony takoj zelo všeč. Še bolj se je prestrašila, ko je izvedela, da bo njen partner zvezdnik Vincent Cassel. Toda režiserka se ni zmotila: res sta prepričljiv filmski par in med njima nesporno je kemija. Tudi če sami niste doživeli tako skrajne strasti, pravi Emmanuelle, se boste prepoznali v tem filmu.

PRIHAJAJOČI FILMI
Transformerji: Vzpon zveri
Transformerji: Vzpon zveri
petek ob 19h / sobota ob 20h
pop
Metronom
Metronom
11.06 ob 20h / 16.06 ob 20:30
art kino

Priporočamo

Transformerji: Vzpon zveri

Transformerji: Vzpon zveri

akcijski spektakel
petek ob 19h / sobota ob 20h
pop

»Moč je prvinska.«

Pred petnajstimi leti je akcijski...

Metronom

Metronom

drama
11.06 ob 20h / 16.06 ob 20:30
art kino

Najstniška romanca in zgodba o odraščanju v Romuniji v času...

Elementi (sinhronizirano) 3D

Elementi (sinhronizirano) 3D

animirana pustolovščina
16.06 ob 18h
kino sova

Nova domiselna animacija studijev Disney in Pixar, ki pripoveduje zgodbo o...

Elementi (sinhronizirano)

Elementi (sinhronizirano)

animirana pustolovščina
18.06 ob 18h / 24.06 ob 18h
kino sova

Nova domiselna animacija studijev Disney in Pixar, ki pripoveduje zgodbo o...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas