Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Misija Arktika | Z LIFFa v Loko  - poster

Misija Arktika | Z LIFFa v Loko

orig. (Operasjon Arktis)

Dolžina: 87 min
Leto: 2014 
Država: Norveška
Scenarij: Grethe Bøe-Waal po knjigi Leif Hamre
Režija: Grethe Bøe-Waal
Igrajo: Kaisa Gurine Antonsen, Ida Leonora Valestrand Eike, Leonard Valestrand Eike, Line Verndal, Nicolai Cleve Broch, Kristofer Hivju
Distribucija: Demiurg 

 

Festivali, nagrade
Nagrada občinstva za najboljši film na otroškem mednarodnem filmskem festivalu TIFF (Kanada) 2015. Nagrada otroške žirije na mednarodnem otroškem filmskem festivalu FIFEM Montreal 2015. Filmski festival Cinequest, San Jose 2015. Mednarodni filmski festival za otroke in mladino Zlin (Češka) 2015. Mednarodni otroški filmski festival Kristiansand (Norveška) 2015. Otroški filmski festival Stockholm 2015. Filmski festival Sundance 2015.

 

Trije otroci sami v ledeni naravi, obdani z lačnimi polarnimi medvedi, morajo dati vse od sebe, da se bodo lahko vrnili domov. Vznemirljiva zgodba o preživetju na samotnem arktičnem otoku.

Trinajstletna Julia in osemletna dvojčka Ida in Sindre so otroci iz vojaške družine, ki se morajo preseliti v novo mesto. Prilagajanje na novo okolje je težko, in ko se Sindre zaplete v pretep na šolskem dvorišču, dvojčka zbežita do bližnjega vojaškega oporišča, Julia pa jima sledi. V želji, da bi ponovno videli očeta, ki je na misiji, se splazijo v helikopter, ki naj bi letel v njegovo bazo. Ko helikopter pristane in se otroci skrivoma izkrcajo, pa se zavejo, da je nekaj narobe. Prepozno! Helikopter vzleti brez njih, sami ostanejo na neposeljenem arktičnem otoku! V ostri polarni zimi, z majhno zalogo hrane, v koči, obkoljeni z divjimi živalmi, morajo v svet poslati sporočilo, kje so, sicer ne bodo preživeli. Boj za preživetje in vrnitev domov postajata vsak dan težavnejša, vendar se otroci hitro učijo, kako se spopasti z izzivi.

 

Iz prve roke
»Snemalno ekipo sem peljala na Svalbard, ki je zelo daleč na severu. Od prve večje naselbine smo se peljali 5, 6 ur stran. Hotela sem narediti to, ker se zgodba dogaja na res samotni lokaciji – želela sem prikazati pravo Arktiko, takšno, kot je v resnici. /…/ Izkazalo se je, da so občinstvo, ne samo otroke, ampak tudi odrasle, zelo prevzeli prizori prave narave. Podobe so res izjemne.«
- Grethe Bøe-Waal, režiserka

 

O avtorici
Grethe Bøe-Waal (1971) je norveška scenaristka, režiserka in producentka. Na kolidžu Ithaca v New Yorku je diplomirala iz filozofije in režije. Odlično se znajde tako za kamero kot pred njo, saj je veliko delala v gledališču in kot igralka, danes pa vodi svoje produkcijsko podjetje za igrane filme, vzgojno-izobraževalne filme in oglase. Režirala je več kratkih filmov in TV-serij, med katerimi je tudi nekaj epizod najdaljše skandinavske serije Hotel Cæsar. Prvi celovečerec je posnela leta 2007: družinski film Titanics ti liv, ki je prejel več nagrad na mednarodnih festivalih otroškega in mladinskega filma. Misija Arktika (Operasjon Arktis) iz leta 2014 je njen drugi film, mednarodno premiero pa je doživel na filmskem festivalu Sundance.

PRIHAJAJOČI FILMI
Želja (sinhronizirano)
Želja (sinhronizirano)
danes ob 17h
kino sova
Vzornik
Vzornik
danes ob 19h
art kino

Priporočamo

Želja (sinhronizirano)

Želja (sinhronizirano)

animirana pustolovščina
danes ob 17h
kino sova

Želja je povsem nova Disneyeva glasbena komedija, ki vas vabi v čarobno...

Vzornik

Vzornik

drama
danes ob 19h
art kino

Maja in Jan, mama in sin, se po ločitvi preselita iz Ljubljane v majhen kraj...

Varuhi formule | Z LIFFa v Loko

Varuhi formule | Z LIFFa v Loko

zgodovinska drama
četrtek ob 19h
art kino

Potem ko je predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito 17. maja 1958 slovesno s...

Rdeče nebo | Z LIFFa v Loko

Rdeče nebo | Z LIFFa v Loko

komična drama
petek ob 20h / 10.12 ob 19h
art kino

Poletje ob Baltskem morju. Vroče je in že več tednov ni deževalo. Pisatelj...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas