Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Legenda o konkubini - poster

Legenda o konkubini

orig. (Kûkai)

Dolžina: 129 min
Leto: 2017
Država: Kitajska, Japonska
Jezik: japonščina
Scenarij: Baku Yumemakura, Kaige Chen, Hui-Ling Wang
Režija: Kaige Chen
Igrajo: Xuan Huang, Shôta Sometani, Yuqi Zhang
Distribucija: Famous Fox 


Povezava: IMDb

Japonski budistični menih Kukai se odpravi na pot na Kitajsko, da spozna njihovo kulturo. Tam se spoprijatelji s pesnikom Bai Letinom, ki piše cesarjevo kroniko. Nenadoma se v mestu zvrstijo nenavadni dogodki, med drugim tudi smrt konkubine Yang, kar povezujejo z demonsko mačko, ki terorizira mesto. Menih in pesnik se združita, da bi raziskala smrt konkubine in sledita demonski mački, kar ju pripelje do presenetljive resnice.
Legenda o konkubini je bogata zgodba o ljubezni, maščevanju in žrtvovanju. Kitajsko-japonska koprodukcija je stala kar 200 milijonov dolarjev; mesto, ki so ga v ta namen gradili kar pet let, pa bo spremenjeno v tematski zabaviščni park. "Legenda o konkubini” ali "Legenda o demonski mački”, kot je film preveden v številnih deželah, je fantazijski spektakel, posnet po romanu "Samana Kukai” japonskega pisatelja Baku Yumemakure, v režiji renomiranega kitajskega režiserja Kaige Chena, dobitnika zlate palme na filmskem festivalu v Cannesu leta 1993 za film Zbogom moja konkubina.

Skozi zgodbo nas vodita japonski budistični menih Kûkai, ki je bil poslan na Kitajsko v času vladavine dinastije Tang, da spozna njihovo kulturo in civilizacijo, in pesnik Bai Letian, ki se osredotoči na raziskovanje okoliščin skrivnostne smrti cesarjeve priležnice Yang, ki je ena najbolj znanih žensk v vsej kitajski zgodovini. Čeprav je bila le konkubina, je bila Yangova zelo blizu cesarju, zelo spoštovana in občudovana v družbi, kot bi bila cesarica, čeprav to ni bila. Starša sta ji umrla, ko je bila zelo mlada in jo je vzgojil stric. Yangova je bila sprva namenjena cesarjevem sinu, toda ko jo je cesar zagledal, se je odločil, da jo bo obdržal zase, ker je bila zelo lepa. Ta nenavadna cesarjeva odločitev ni izzvala posebne reakcije v družbi, saj so v času dinastije Tang ljudje bili zelo odprti, liberalni in strpni.

V tistem času je v mestu Chiang Mai živelo kar 30.000 tujcev, ki pa so bili enakopravni domačinom. Vsak prebivalec je lahko položil izpit in postal visoki uradnik ali celo minister, zadoščalo je že to, da je govoril kitajsko. Domačini in tujci so bili enakopravni, kar je še danes nepredstavljivo v večjem delu sveta. Številni zgodovinarji menijo, da konkubina Yang ni bila Kitajka, zagotovo pa je bila izjemno lepa ženska, nadarjena za umetnost, ples in glasbo. Cesar je bil nadarjen za glasbo in je tudi sam napisal številna glasbena dela, ki so bila podlaga za ples njegove priležnice Yangove.

Žal se njuna ljubezenska zgodba ni končala srečno. V državi je naraščala napetost zaradi vedno številnejših in močnejših napadov upornikov, zato se je cesar odločil, da pobegne z Yangovo. Zaradi vedno večjih notranjih težav v državi, so se cesarjevi najtesnejši privrženci uprli. Za vse težave so krivili lepo Yang in zahtevali od cesarja, da ubije konkubino in mu zagrozili, da ga bodo v nasprotnem primeru zapustili. Uradne informacije o njeni usodi niso znane, razen, da je umrla. Po tem dogodku je cesar povrnil svojo moč in zaupanje privržencev, vendar se, kot poročajo zgodovinarji, čustveno nikoli ni pobral in vse življenje obžaloval svoje dejanje.

PRIHAJAJOČI FILMI
Poslednji dvoboj
Poslednji dvoboj
petek ob 20h
pop
Pri Addamsovih 2 (sinhronizirano)
Pri Addamsovih 2 (sinhronizirano)
sobota ob 18h / nedelja ob 17h / 30.10 ob 18h / 31.10 ob 17h
kino sova
Novice
Varno v kino
16.06.2021

Spoštovani obiskovalci,  da bo ogled filma varen za vse, vas vljudno prosimo, da upoštevate spodnja navodila:   - v kino vstopite samo, če ste zdravi in ne kažete...več

Spletni kino Sora
16.06.2021

Ste zamudili film? Se nam ne morete pridružiti v kinodvorani? Vabljeni na spletno platformo Kina Sora, kjer smo za vas v sklopu Art kino mreže Slovenije pripravili ogled skrbno izbranega filmskega...več

Priporočamo

Poslednji dvoboj

Poslednji dvoboj

zgodovinska drama
petek ob 20h
pop

Kralj Charles VI odloči, da mora vitez Jean de Carrouges svoj spor z oporodo...

Pri Addamsovih 2 (sinhronizirano)

Pri Addamsovih 2 (sinhronizirano)

animirani
sobota ob 18h / nedelja ob 17h / 30.10 ob 18h / 31.10 ob 17h
kino sova

Pričnite vaditi tleskanje s prsti, saj se temačni člani slavne družine, ki...

Dune: peščeni planet

Dune: peščeni planet

znanstvenofantastična pustolovščina
sobota ob 20h / nedelja ob 19h
pop

Filmska priredba znanstveno-fantastične klasike Franka Herberta. V daljni...

Luka (sinhronizirano)

Luka (sinhronizirano)

animirana pustolovščina
27.10 ob 18h
kino sova

Mladi deček na italijanski rivieri doživi nepozabno poletje, polno...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas