Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Legenda o konkubini - poster

Legenda o konkubini

orig. (Kûkai)

Dolžina: 129 min
Leto: 2017
Država: Kitajska, Japonska
Jezik: japonščina
Scenarij: Baku Yumemakura, Kaige Chen, Hui-Ling Wang
Režija: Kaige Chen
Igrajo: Xuan Huang, Shôta Sometani, Yuqi Zhang
Distribucija: Famous Fox 


Povezava: IMDb

Japonski budistični menih Kukai se odpravi na pot na Kitajsko, da spozna njihovo kulturo. Tam se spoprijatelji s pesnikom Bai Letinom, ki piše cesarjevo kroniko. Nenadoma se v mestu zvrstijo nenavadni dogodki, med drugim tudi smrt konkubine Yang, kar povezujejo z demonsko mačko, ki terorizira mesto. Menih in pesnik se združita, da bi raziskala smrt konkubine in sledita demonski mački, kar ju pripelje do presenetljive resnice.
Legenda o konkubini je bogata zgodba o ljubezni, maščevanju in žrtvovanju. Kitajsko-japonska koprodukcija je stala kar 200 milijonov dolarjev; mesto, ki so ga v ta namen gradili kar pet let, pa bo spremenjeno v tematski zabaviščni park. "Legenda o konkubini” ali "Legenda o demonski mački”, kot je film preveden v številnih deželah, je fantazijski spektakel, posnet po romanu "Samana Kukai” japonskega pisatelja Baku Yumemakure, v režiji renomiranega kitajskega režiserja Kaige Chena, dobitnika zlate palme na filmskem festivalu v Cannesu leta 1993 za film Zbogom moja konkubina.

Skozi zgodbo nas vodita japonski budistični menih Kûkai, ki je bil poslan na Kitajsko v času vladavine dinastije Tang, da spozna njihovo kulturo in civilizacijo, in pesnik Bai Letian, ki se osredotoči na raziskovanje okoliščin skrivnostne smrti cesarjeve priležnice Yang, ki je ena najbolj znanih žensk v vsej kitajski zgodovini. Čeprav je bila le konkubina, je bila Yangova zelo blizu cesarju, zelo spoštovana in občudovana v družbi, kot bi bila cesarica, čeprav to ni bila. Starša sta ji umrla, ko je bila zelo mlada in jo je vzgojil stric. Yangova je bila sprva namenjena cesarjevem sinu, toda ko jo je cesar zagledal, se je odločil, da jo bo obdržal zase, ker je bila zelo lepa. Ta nenavadna cesarjeva odločitev ni izzvala posebne reakcije v družbi, saj so v času dinastije Tang ljudje bili zelo odprti, liberalni in strpni.

V tistem času je v mestu Chiang Mai živelo kar 30.000 tujcev, ki pa so bili enakopravni domačinom. Vsak prebivalec je lahko položil izpit in postal visoki uradnik ali celo minister, zadoščalo je že to, da je govoril kitajsko. Domačini in tujci so bili enakopravni, kar je še danes nepredstavljivo v večjem delu sveta. Številni zgodovinarji menijo, da konkubina Yang ni bila Kitajka, zagotovo pa je bila izjemno lepa ženska, nadarjena za umetnost, ples in glasbo. Cesar je bil nadarjen za glasbo in je tudi sam napisal številna glasbena dela, ki so bila podlaga za ples njegove priležnice Yangove.

Žal se njuna ljubezenska zgodba ni končala srečno. V državi je naraščala napetost zaradi vedno številnejših in močnejših napadov upornikov, zato se je cesar odločil, da pobegne z Yangovo. Zaradi vedno večjih notranjih težav v državi, so se cesarjevi najtesnejši privrženci uprli. Za vse težave so krivili lepo Yang in zahtevali od cesarja, da ubije konkubino in mu zagrozili, da ga bodo v nasprotnem primeru zapustili. Uradne informacije o njeni usodi niso znane, razen, da je umrla. Po tem dogodku je cesar povrnil svojo moč in zaupanje privržencev, vendar se, kot poročajo zgodovinarji, čustveno nikoli ni pobral in vse življenje obžaloval svoje dejanje.

PRIHAJAJOČI FILMI
2017 | Kino nad mestom (vstop prost)
2017 | Kino nad mestom (vstop prost)
petek ob 21h
art kino
Novice
Kino nad mestom 2022
20.07.2022

Kino Sora, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka in Zavod 973 od 11. do 14. avgusta vabijo v Kino nad mestom. Na terasi otroškega in mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Tavčarja...več

Priporočamo

Prasica, slabšalni izraz za žensko | Kino nad mestom (vstop prost)

Prasica, slabšalni izraz za žensko | Kino nad mestom (vstop prost)

komična drama
danes ob 21h
art kino

Mlada slikarka Eva kadi, pije, žura, se priložnostno drogira in ne najde...

2017 | Kino nad mestom (vstop prost)

2017 | Kino nad mestom (vstop prost)

dokumentarni
petek ob 21h
art kino

Dokumentarni film »2017« obnavlja zgodbo z Evropskega prvenstva...

Vojvoda | Kino nad mestom (vstop prost)

Vojvoda | Kino nad mestom (vstop prost)

komična drama
sobota ob 21h
art kino

Leta 1961 je šestdesetletni taksist Kempton Bunton iz Narodne...

Vesolje med nami | Kino nad mestom (vstop prost)

Vesolje med nami | Kino nad mestom (vstop prost)

mladinski
nedelja ob 21h
mladinski

Vesolje med nami je mladinska drama o odraščanju, postavljena v...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas