Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Grace Jones  - poster

Grace Jones

orig. (Grace Jones: Bloodlight and Bami)

Dolžina: 116 min
Leto: 2017
Država: Velika Britanija, Irska 
Jezik: angleščina, francoščina
Režija: Sophie Fiennes 
Nastopajo Grace Jones, Jean-Paul Goude, Sly Dunbar, Robbie Shakespeare, Ivor Guest
Distribucija: Demiurg 

 

Povezava: IMDb

 

Po filmskih izletih s Slavojem Žižkom (Perverznežev filmski vodnik, Perverznežev vodnik po ideologiji) nas Sophie Fiennes odpelje na ekscentrično popotovanje s še eno popkulturno ikono.

Ekstravagantna odrska umetnica, androgena glam-pop diva, divja hedonistka, nepredvidljiva medijska osebnost – Grace Jones je vse to. Tokrat pa jo spoznamo tudi kot ljubimko, hčerko, mamo, babico in poslovno žensko. Pridružimo se ji na družinskem obisku na Jamajki, v studiu z dolgoletnima sodelavcema Slyjem in Robbiejem ter v zakulisju koncertov po vsem svetu. Ves čas pa se vračamo na oder, kjer smo priča edinstvenim nastopom s hiti, kot so Slave to the Rhythm, Pull Up to the Bumper in Love is the Drug, pa tudi novejšimi avtobiografskimi komadi, kakršna sta Williams’ Blood in Hurricane. Režiserka nam namesto tradicionalne glasbene biografije ponudi portret, ki je prav tako eleganten, samosvoj in nekonvencionalen kot njegova protagonistka.

Po filmskih izletih s Slavojem Žižkom (Perverznežev filmski vodnik, Perverznežev vodnik po ideologiji) nas Sophie Fiennes odpelje na ekscentrično popotovanje s še eno popkulturno ikono. Film ceste, ki ga je snemala več let, preplete pevkine edinstvene odrske stvaritve z intimnimi posnetki z rodne Jamajke ter nam pokaže Grace Jones, kakršne še nismo videli.

Zanimivosti
Beseda »bloodlight« v jamajškem patoisu pomeni rdečo luč, ki se prižge med snemanjem v studiu, »bami« pa je vrsta kruha.

Iz prve roke
»Z Grace sva se prvič srečali na projekciji filma, ki sem ga posnela o cerkvi njenega starejšega brata Noela v Los Angelesu (Hoover Street Revival, 2001). Rekla mi je: ‘Ti razumeš, od kod prihajam.’ Po koncu predstave je vstala, ploskala in rekla: ‘Všeč mi je vonj tvojega filma.’ /…/ Ko snemaš observacijski dokumentarec, si na milost in nemilost prepuščen življenju, kot se odvija. Vse, kar imaš pod nadzorom, je tvoj ustvarjalni instinkt. Moj kovček je bil pripravljen, in ko me je Grace poklicala, sem preprosto šla: v Moskvo, v studio, v New York … Hotela je aktivno raziskati svoj odnos do Jamajke, in ker so imeli tam ravno družinsko srečanje, me je vzela s seboj. Slučajno sem bila v Parizu, ko je imela fotografsko seanso z Jean-Paulom Goudom in se je rodila njena vnukinja. Gradivo sem nabirala pet let /…/. Grace samo sebe vidi kot pripovedovalko zgodb, zato sem v tem smislu uporabila tudi njene nastope. Pri oblikovanju zgodbe so me vodile pesmi. /…/ Nekoč mi je rekla: ‘Glasba pove o meni več, kot lahko jaz povem o glasbi.’ Upam, da mi je to misel uspelo prenesti v film. /…/ Z direktorjem fotografije Remkom Schnorrjem sva snemala na super 16-milimetrski trak. V glavi sem imela preprostost tistih izjemnih sekvenc v Gildi, v katerih se kamera subtilno poigrava z nastopom Rite Hayworth, tako da lahko gledalec bere in spremlja gibanje telesa. Film je zelo senzualen medij. Upam, da si bodo ljudje Grace Jones ogledali v kinu, saj lahko zvok in sliko v popolnosti doživiš le tam.«

PRIHAJAJOČI FILMI
Kapa
Kapa
danes ob 18h
družinski
Novice
Filmsko gledališče | Jesen 2022
14.11.2022

Spoštovani,    vabimo vas na predstave v okviru FILMSKEGA  GLEDALIŠČA!   Na sporedu bo 9 filmskih mojstrovin, ki si jih boste lahko ogledali ob...več

Priporočamo

Kapa

Kapa

družinski
danes ob 18h
družinski

Erik ima devet let in živi v mladinskem domu. Na glavi ves čas nosi kapo. Ko...

Trikotnik žalosti | Z LIFFa v Loko

Trikotnik žalosti | Z LIFFa v Loko

komična drama
danes ob 20h
art kino

Manekenski par Carl in Yaya je povabljen na luksuzno križarjenje. Medtem ko...

Moja Vesna | Z LIFFa v Loko

Moja Vesna | Z LIFFa v Loko

drama
nedelja ob 19h / 04.12 ob 19h
art kino

Desetletna Moja živi v predmestju Melbourna s slovenskim očetom in nosečo...

Moja Vesna | Filmsko gledališče

Moja Vesna | Filmsko gledališče

drama
02.12 ob 20h
filmsko gledališče

Desetletna Moja živi v predmestju Melbourna s slovenskim očetom in nosečo...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas