Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Družinski film | Filmsko gledališče - poster

Družinski film | Filmsko gledališče

orig. (Rodinny film)

Dolžina: 95 min
Leto: 2015
Država: Češka, Slovenija, Nemčija, Francija, Slovaška
Jezik: češčina
Scenarij:  Olmo Omerzu, Nebojša Pop Tasić
Režija:  Olmo Omerzu
Igrajo:  Karel Roden, Vanda Hybnerová, Daniel Kadlec, Jenovéfa Boková, Eliška Křenková, Martin Pechlát
Distribucija: Con Film 

 

Povezava: IMDb

 

Festivali, nagrade
San Sebastián. Najboljši umetniški prispevek – Tokio. Najboljši igralec – Cottbus. Nagrada FIPRESCI – LIFFe. Zagreb. Torino. Bratislava. Festival evropskega filma Les Arcs. CinEast – Luksemburg. Kamera Oko – Ostrava.

Mož in žena se odpravita na jadranje. S seboj vzameta psa, doma pa pustita svoja najstniška otroka, ki se lahko končno prepustita svobodi brez starševskega nadzora. Potem pa jadrnica potone in s seboj potegne na dno vso družino. Pes, ujet na samotnem otoku, je njihovo edino upanje.

Eksistencialna pustolovščina, v kateri Olmo Omerzu duhovito in lucidno analizira mehaniko družinskih odnosov in vlogo družine v družbi. Film na Češkem živečega slovenskega režiserja je po svetovni premieri na festivalu v San Sebastiánu prejel tri prestižne mednarodne nagrade.

 

Iz prve roke
»Prvi impulz, ki je na neki način začel zgodbo, je bil kratek članek v časopisu o izgubljenem psu, ki so ga rešili z nekega samotnega otoka. Ta novica je sprožila osnovni motiv pripovedi – odsotnost. Družinski film namreč govori o družini, v kateri je vsaj eden od članov vedno odsoten. Zdelo se mi je zanimivo, da je tisto, kar je odsotno, v resnici vedno pomembnejše od tistega, kar nas obdaja, saj zelo pogosto razmišljamo in smo obsedeni prav s tistim, kar nam je nedosegljivo. In na tem izhodišču sva z Nebojšo Pop-Tasićem napisala scenarij. /…/ V Družinskem filmu se poigravam z idejo odtujenosti znotraj družinske celice, raziskujem tudi načine za 'ponovno sestavitev' družine. Zanima me, kaj se zgodi, ko odstranimo lika kralja in kraljice iz 'družinske igre šah': kateri družinski člani postanejo glavni akterji? Kako se porazdelijo vloge? Kako se odgovornost prenese na druge družinske člane? Da bi odkril vlogo, ki jo ima družina v današnji družbi, in kakšne vrednote predstavlja, dekonstruiram in rekonstruiram družino v različne možne funkcionalne enote. /…/ Pri filmu imam rad eksperimentiranje s klasično dramsko strukturo in zanimalo me je, kaj bi se zgodilo, če bi v najbolj dramatičnem trenutku, na vrhuncu, ko gledalca najbolj zanima, kako se bodo stvari razpletle, naredil rez in dogajanje prestavil na eksotičen otok, kjer se pes /…/ vsaj dvajset minut filma sam bori za življenje. /…/ Elipsa me je od nekdaj fascinirala: kadar gledam filme, imam vedno rad občutek, da se je zgodil časovni skok in da so zdaj stvari malo drugačne. Ko sem razbil klasično dramsko strukturo, sem trenutke presenečenja skušal razbiti z elipsami, ki film spreminjajo tudi žanrsko. Na začetku ima gledalec občutek, da gleda film tipa Sam doma, ampak to se pred koncem še vsaj trikrat spremeni v druge vrste film. Na ta način skušam ustvarjati rahlo nelagodje – gledalec se namreč vedno rad udomači in si že na začetku zakodira, kakšen tip filma gleda. In ko se že odločiš, da veš, kakšen tip filma gledaš, te Družinski film, upam, preseneti.«
- Olmo Omerzu

PRIHAJAJOČI FILMI
Duhovnica
Duhovnica
četrtek ob 19h
art kino
Kaskader
Kaskader
petek ob 20h / 04.05 ob 20h
pop

Priporočamo

Duhovnica

Duhovnica

dokumentarni
četrtek ob 19h
art kino

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z...

Kaskader

Kaskader

akcijska komedija
petek ob 20h / 04.05 ob 20h
pop

On je kaskader in kot vse kaskaderje, tudi njega razstrelijo, ustrelijo,...

Kraljevski Artur

Kraljevski Artur

pustolovski
nedelja ob 19h / 03.05 ob 20h
pop

Film, ki temelji na resnični zgodbi pustolovca in ekstremnega...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas