Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Dansko dekle - poster

Dansko dekle

orig. (The Danish Girl)

Dolžina: 120 min
Leto: 2015
Država: Velika Britanija, Nemčija, ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Lucinda Coxon po romanu Davida Ebershoffa
Režija: Tom Hooper
Igrajo: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Ben Whishaw, Sebastian Koch, Amber Heard, Matthias Schoenaerts

Distribicija: Karantanija Cinemas 

 

Povezava: IMDb

 

Biografska drama, polna srčnosti, hrepenenja in človečnosti, ki so jo kritiki že razglasili za izjemen kinematografski mejnik.

Če je edinstveni Eddie Redmayne tudi vas osupnil s svojim portretom fizika Stephena Hawkinga, se pripravite, da vam bo v filmu Dansko dekle za vedno ukradel srce. Z neopisljivo senzibilnostjo in eleganco se bo namreč preobrazil v Lili Elbe — eno prvih oseb na svetu, ki si je v 30. letih prejšnjega stoletja s kirurškimi posegi spremenila spol. Pri deljenju pohval nikakor ne smemo spregledati tudi švedske igralke Alicie Vikander, ki Redmayna v vlogi njegove soproge zvesto spremlja na težavni poti iskanja prave identitete in telesne podobe. Preden izvemo, ali bodo številna oskarjevska namigovanja obrodila sadove, pa bo ta ganljiva biografija prelila njuno neverjetno ljubezensko zgodbo še na naša velika platna.

 

Zakonca Wegener spoznamo leta 1926 v slikovitem Kopenhagnu. Tam Einar (Eddie Redmayne) kot krajinski slikar uživa pomemben status v umetniških krogih, medtem ko se njegova žena Gerda (Alicia Vikander) s svojimi portreti uglednih državljanov še vedno uveljavlja. Par je sicer srečno poročen, njun zakon je ljubeč in močen, vseeno pa se jima popolna zasebna in poslovna blaginja nekoliko izmikata.

Nekega dne povsem nedolžna prošnja sproži usoden preobrat. Da bi pravočasno dokončala portret, Gerda zaprosi svojega moža, naj si nadene obleko in ji pozira namesto ženskega modela. Ta izkušnja spremeni vse, saj Einar v trenutku začuti, da se je globoko v njem nekaj premaknilo oziroma prebudilo. Ko zakonca nadaljujeta igro in Einarjev alter ego Lili odpeljeta v javnost, se njegovi občutki le še stopnjujejo.

Kmalu se Einar vse pogosteje obrača k Lili – tako v oblačenju in gestikulaciji kot tudi v razmišljanju. Čeprav moževo početje Gerdo vznemirja in skrbi, istočasno spozna, da je Lili postala njena muza. Sprožila je tisto kreativno iskrico, ki je Gerdi vseskozi manjkala za preboj med umetniško elito.

Ker zakonca naletita na neodobravanje družbe, svojo domovino zamenjata za bolj avantgarden Pariz. Tam Gerdina kariera vzcveti, njun zakon pa z veliko mero napora in bolečine prehaja v drugačno obliko. Lili na njeni poti transseksualne ženske čakajo neštete ovire, a končni cilj bo lažje dosegljiv zaradi Gerdine resnično brezmejne podpore. Z vzajemno pomočjo in ljubeznijo bosta zakonca našla pogum, da se oba preobrazita vsak v svoj pravi jaz, ki ga nosita globoko v srcu.

 

Film je režiral Tom Hooper, ki je leta 2011 prejel oskarja za zgodovinsko dramo Kraljev govor. Njegov film Nesrečniki pa si je dve leti kasneje prislužil 8 oskarjevskih nominacij ter na koncu osvojil tri kipce.

PRIHAJAJOČI FILMI
Poslednji dvoboj
Poslednji dvoboj
petek ob 20h
pop
Pri Addamsovih 2 (sinhronizirano)
Pri Addamsovih 2 (sinhronizirano)
sobota ob 18h / nedelja ob 17h / 30.10 ob 18h / 31.10 ob 17h
kino sova
Novice
Varno v kino
16.06.2021

Spoštovani obiskovalci,  da bo ogled filma varen za vse, vas vljudno prosimo, da upoštevate spodnja navodila:   - v kino vstopite samo, če ste zdravi in ne kažete...več

Spletni kino Sora
16.06.2021

Ste zamudili film? Se nam ne morete pridružiti v kinodvorani? Vabljeni na spletno platformo Kina Sora, kjer smo za vas v sklopu Art kino mreže Slovenije pripravili ogled skrbno izbranega filmskega...več

Priporočamo

Poslednji dvoboj

Poslednji dvoboj

zgodovinska drama
petek ob 20h
pop

Kralj Charles VI odloči, da mora vitez Jean de Carrouges svoj spor z oporodo...

Pri Addamsovih 2 (sinhronizirano)

Pri Addamsovih 2 (sinhronizirano)

animirani
sobota ob 18h / nedelja ob 17h / 30.10 ob 18h / 31.10 ob 17h
kino sova

Pričnite vaditi tleskanje s prsti, saj se temačni člani slavne družine, ki...

Dune: peščeni planet

Dune: peščeni planet

znanstvenofantastična pustolovščina
sobota ob 20h / nedelja ob 19h
pop

Filmska priredba znanstveno-fantastične klasike Franka Herberta. V daljni...

Luka (sinhronizirano)

Luka (sinhronizirano)

animirana pustolovščina
27.10 ob 18h
kino sova

Mladi deček na italijanski rivieri doživi nepozabno poletje, polno...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas