Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Churchill - poster

Churchill

orig. (Churchill)

Dolžina: 98 min
Leto: 2016
Država: Velika Britanija
Jezik: angleščina
Scenarij: Alex von Tunzelmann
Režija: Jonathan Teplitzky
Igrajo: Brian Cox, Miranda Richardson, John Slattery, Ella Purnell
Distribucija: Blitz Film 

 

Povezava: IMDb

Film sledi znamenitemu britanskemu ministrskemu predsedniku Winstonu Churchillu v dneh pred zloglasnim Dnevom D julija 1944: zavezniške sile z namenom, da prodrejo na Evropo, ki so jo bili zasedli nacisti, čakajo na Churchillovo (Brian Cox) odločitev, ali bodo izkrcanje sploh izvedli. Ministrskega predsednika je strah, da bodo ponovili napake iz prve svetovne vojne na obalah Galipolija; izčrpanje od dolge vojne; bojuje se s hudo depresijo in obseda ga želja, da ga zgodovina obravnava kot velikega voditelja. Poleg tega ga njegovi politični nasprotniki nenehno obmetavajo s kritiko, predvsem general Eisenhower in maršal kopenske vojske Montgomery. Neomajno podporo dobiva le od vedno mirne in zbrane soproge Clementine (Miranda Richardson), ki ga je edina sposobna obvarovati pred živčnim in fizičnim zlomom ter mu pomagati doseči veličino, po kateri hlepi.

Junij 1944. Zavezniške sile se znajdejo pred odločilnim trenutkom: milijon vojakov se skrivaj zbere na južni obali britanskega otoka in se pripravlja na vdor v Evropo, ki so ji bile zasedle nacistične sile.

Pri tem jih ovira zgolj en mož: Winston Churchill.

Izza legendarne osebnosti in rohnečih govorov se skriva možak, ki se je že soočil s političnim posmehom, vojaškim porazom in težavami z govorom. Impulziven je, občasno postane tudi nasilen in tiranski – a hkrati je poln strahov, obsesij in bolečine.

Boji se, da bo ponovil napako iz leta 1915, ko je v množičnem pokolu na obalah Galipolija pomrlo prek 500 tisoč vojakov.

Obseda ga želja, da izpolni svojo usodo kot velikan med zgodovinskimi liki.

In hromi ga strah pred zavrnitvijo, ki sta mu ga v glavo vcepila očetova hladnost in dejstvo, da se za sina nikoli ni zmenil.

Izčrpala so ga leta vojne, premaguje ga depresija. Le še senca tistega moža je, ki je strumno odvrnil Hitlerjev Blitzkrieg. Če bo izkrcanje na Dan D šlo po zlu, se ga bodo – tako se boji – za vse večne čase spominjali kot arhitekta pokola.

Njegovi politični nasprotniki že brusijo nože. General Dwight D. Eisenhower in feldmaršal Bernard Montgomery ste čedalje bolj razdražena zaradi Churchillovih poskusov, da prepreči invazijo. V zadevo mora poseči kralj George. VI.

Le neomajna podpora soproge sijajne in vedno prisebne soproge Clementine lahko prepreči popoln fizični in psihični zlom ministrskega predsednika.

Še nikoli povedana zgodba najbolj slovitega in slavljenega britanskega vodje razkriva naravo njegovega herkulskega truda med vojno in moč njegove žene »Clemmie« – njegove hrbtenice in popolne zaupnice … ljubezni, ki ga je navdihnila, da postane veličasten zgodovinski lik.

PRIHAJAJOČI FILMI
20.000 vrst čebel | Z LIFFa v Loko
20.000 vrst čebel | Z LIFFa v Loko
danes ob 20:30
art kino

Priporočamo

Obzorje: Ameriška saga - Prvo poglavje

Obzorje: Ameriška saga - Prvo poglavje

zgodovinska drama
06.07 ob 19:30 / 12.07 ob 19:30
art kino

Z oskarjem nagrajeni vizionarski režiser Kevin Costner prinaša...

20.000 vrst čebel | Z LIFFa v Loko

20.000 vrst čebel | Z LIFFa v Loko

drama
danes ob 20:30
art kino

Osemletni deklici ni všeč, ko jo ljudje kličejo z imenom Aitor....

Vrvež v moji glavi 2 (sinhronizirano) 3D

Vrvež v moji glavi 2 (sinhronizirano) 3D

animirana pustolovščina
sobota ob 18h
kino sova

Vrvež v moji glavi 2, studiev Disney in Pixar, se vrača v misli najstnice...

Štirje mali odrasli | Z LIFFa v Loko

Štirje mali odrasli | Z LIFFa v Loko


sobota ob 20:30 / 28.06 ob 20:30
art kino

Uspešna poslanka Juulia je na videz srečno poročena s pastorjem...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas