Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Ben-Hur - poster

Ben-Hur

orig. (Ben-Hur)

Dolžina: 123min
Leto: 2016
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Keith Clarke, John Ridley
Režija: Timur Bekmambetov
Igrajo: Jack Huston, Toby Kebbell, Rodrigo Santoro, Nazanin Boniadi, Ayelet Zurer, Sofia Black D'Elia, Morgan Freeman

Distribucija: Karantanija Cinemas 

 

Povezava: IMDb

 

 

V novi filmski interpretaciji kultnega romana o ljubezni, izdaji, maščevanju in iskanju odrešitve se vrnemo v čas rimljanske zasedbe Jeruzalema. Plemič Ben-Hur je po krivi obtožbi posvojenega brata Messala obsojen na dolgoletno suženjstvo. Kljub krutim razmeram na galeji uspe preživeti in ko med krvavo bitko reši življenje senatorju, si znova prisluži svobodo. Ker mu dušo razžira bratovo izdajstvo, se vrne v Palestino in tam spozna premožnega šejka Ilderima. Z njegovo konjsko vprego Messalo izzove na vratolomno dirko na veličastnem rimskem dirkališču, kjer vsak trenutek odloča o večni slavi ali smrti.

 

Epsko popotovanje Ben-Hura se je pričelo daljnega leta 1880, ko se je roman Lewa Wallacea, poimenovan Ben-Hur: Zgodba o Kristusu, mahoma zavihtel na vrh najbolj vplivnih krščanskih knjig dvajsetega stoletja. Biblijsko pripoved o izdanem judovskem princu, pahnjenim v suženjstvo in zastrupljenim z mislijo na maščevanje, sta nato ovekovečili dve resnično izjemni filmski adaptaciji. Prva iz leta 1925 velja za eno največjih uspešnic in najdražjih produkcij Hollywooda neme dobe, medtem ko je istoimenski remake iz leta 1959 svoj kultni status okronal z rekordnimi 11 oskarji. Poleti bo ta brezčasna zgodba zaživela še v novem tisočletju, ko bomo polni pričakovanja ponovno vstopili v areno, kjer nam bodo dih jemale legendarne dirke s kočijami.

Ben-Hur je ugledni judovski princ, ki se upre svojemu bratu, zdaj rimskemu častniku, ko slednji od njega zahteva, da poimensko navede sovražnike Rima. Messala ga po krivem obtoži izdaje, kaznuje njegovo družino in Ben-Hura obsodi na suženjsko delo veslača na rimski galeji. Po petih letih suženjstva se Ben-Hur vrne v domovino, kjer išče maščevanje, a najde odrešitev.

Zanimivost

Devetminutni prizor dirke z rimskimi kočijami iz leta 1959 sodi med najslavnejše prizore v filmski zgodovini. Zanj so zgradili dotlej največje filmsko prizorišče, pri snemanju pa je sodelovalo kar 15.000 statistov. Sicer je film osvojil skupno 11 oskarjev – rekord, ki sta ga izenačila šele Titanik (1997) in Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev (2003).

PRIHAJAJOČI FILMI
Črni čaj
Črni čaj
petek ob 20:30
art kino
Pelji me na luno
Pelji me na luno
sobota ob 20:30 / 28.07 ob 20h
pop
Novice
Kino nad mestom 2024
15.07.2024

Kino Sora, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka in Zavod 973 od 8. do 11. avgusta 2024 vabimo v Kino nad mestom. Na terasi otroškega in mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Tavčarja...več

Priporočamo

Varuhi formule | Kino nad mestom (vstop prost)

Varuhi formule | Kino nad mestom (vstop prost)

zgodovinska drama
08.08 ob 21h
art kino

Potem ko je predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito 17. maja 1958 slovesno s...

Črni čaj

Črni čaj

romantična drama
petek ob 20:30
art kino

Aya pred oltarjem v zadnjem trenutku reče »ne«, zapusti...

Pelji me na luno

Pelji me na luno

romantična komedija
sobota ob 20:30 / 28.07 ob 20h
pop

Film Pelji me na luno s Scarlett Johansson in Channingom Tatumom v glavnih...

Deadpool in Wolverine

Deadpool in Wolverine

z.f. akcijski
26.07 ob 20h / 27.07 ob 20h
pop

V novem filmu mora Deadpool najti način, kako rešiti svoj svet. Za...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas