Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Prelomnica Svetega Andreja - poster

Prelomnica Svetega Andreja

orig. (San Andreas)

Dolžina: 114 min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Carlton Cuse, Andre Fabrizio, Jeremy Passmore
Režija: Brad Peyton
Igrajo: Dwayne Johnson, Alexandra Daddario, Archie Panjabi, Carla Gugino

 

 

Povezava: IMDd

Prelomnica Svetega Andreja za svoj izhodišče postavlja najhujši potres, kar jih je kdaj bilo. Potresni sunki ob doslej še ne zaznani prelomnici ob Hooverjevem nasipu v Nevadi prestopijo mejo med Nevado in Kalifornijo in dregnejo v zloglasno prelomnico Svetega Andreja, ki izbruhne v en sam neizmeren sunek in Los Angeles zravna z zemljo. Pa to še ni konec. Potresni sunek potuje po prelomnici navzgor in na svoji poti seje preplah in uničenje vse do San Francisca. 

Dwayne Johnson je poglavitni junak zgodbe: kot pilot reševalnega helikopterja losangeleške gasilske brigade Ray se ob katastrofičnem dogodku poda na nemogočo nalogo in si zapriseže, da bo vsesplošni pogubi navkljub na varno spravil svojo soprogo, s katero že več let ni imel pravih stikov, in njuno hčer. »Scenarij me je povsem prevzel. Ganjen sem bil. Kar v grlu me je stiskalo, ko sem ga bral,« pravi Johnson. »Film takšne sorte temelji na mogočnosti in razsežnosti. Orisujemo najhujši potres doslej; kako to predstaviti gledalcem? Vendar za Raya vse skupaj pomeni precej več kot zgolj preživetje. Svojo družino skuša obdržati skupaj – v več kot le enem smislu. 

 

Da bi si gledalci ob spremljanju dogajanja na platnu v napetem pričakovanju grizli nohte, so ustvarjalci pri filmu stopili korak dlje; pri upodabljanju nevarnosti, ki je še kako resnična, so si privoščili ustvarjalno svobodo in s scenarijem, ki se odvija domala neverjetno, poudarili akcijo in dramo. A četudi vse, kar se odvija na platnu, ni povsem zasidrano v dejstvih, film vseeno beleži resničnost, na kateri sloni: marca 2015 je namreč ameriška geološka raziskava ocenila, da so se v zadnjih tridesetih letih možnosti, da Kalifornijo doleti potres osme ali še višje stopnje po Richterjevi lestvici, precej povišale; prav tako se je povišala možnost, da pride do sunkov na več prelomnicah, ki so povezane v eno samo verigo. Pozornost že dolgo velja zloglasni prelomnici Svetega Andreja, a tudi ob drugih vztrajno narašča napetost – predvsem ob prelomnici Puente Hills, ki od okraja Orange teče proti centru samega Los Angelesa, ter na podvodnem območju Cascadia, ki teče od severa Kalifornije do otoka Vancouver in utegne povzročiti cunamije. 

PRIHAJAJOČI FILMI
Angry Birds Film 2 (sinhronizirano)
Angry Birds Film 2 (sinhronizirano)
nedelja ob 18h
kino sova

Priporočamo

Angry Birds Film 2 (sinhronizirano) 3D

Angry Birds Film 2 (sinhronizirano) 3D

animirana pustolovščina
danes ob 18h
kino sova

Naši najljubši zapriseženi sovražniki, jezni ptiči in zeleni...

Angry Birds Film 2 (sinhronizirano)

Angry Birds Film 2 (sinhronizirano)

animirana pustolovščina
nedelja ob 18h
kino sova

Naši najljubši zapriseženi sovražniki, jezni ptiči in zeleni...

Koža

Koža

biografska drama
danes ob 20h / nedelja ob 20h
art kino

Brezskrbni mladenič Bryon Widner, ki so ga vzgojili rasistični obritoglavci...

Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Bilo je nekoč … v Hollywoodu

komična drama
četrtek ob 20h / 28.09 ob 20h
art kino

Los Angeles leta 1969; na vrhuncu hipijevskega Hollywooda. Bivši...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas