Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Okus življenja - poster

Okus življenja

orig. (An)

Dolžina: 113 min
Leto: 2015
Država: Japonska
Jezik: japonščina
Scenarij: Naomi Kawase po romanu Duriana Sukegawaja
Režija: Naomi Kawase
Igrajo: Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida, Miyoko Asada, Etsuko Ichihara, Miki Mizuno
Distribucija: Fivia

 

Povezava: IMDb

 

Festivali, nagrade 
Otvoritveni film v sekciji Posebni pogled – Cannes. Najboljša režija – Valladolid. Nagrada občinstva za najboljši tuji film – São Paulo. Najboljša igralka – Asia Pacific Screen Awards. Nagrada občinstva – Cork. Najboljša igralka – Hochi Film Awards. Toronto. London. Viennale. Solun. Rotterdam.

 

Film Naomi Kawase (Kresnica) je lirična meditacija o nevidni vezi med človekom in naravo ter oda majhnim radostim, ki jih prinaša življenje.

 

Sentaro vodi majhno slaščičarno z dorayakiji – tradicionalnimi japonskimi palačinkami, polnjenimi s sladkim fižolovim namazom. Nekega dne ga obišče živahna starka Tokue in ponudi, da bi mu pomagala pri delu. Santaro se obotavlja, a ko poskusi njen doma narejeni namaz, jo le vzame v službo. Mali posel se razcveti, a tako Sentaro kot starka nosita v sebi skrivnost … Film Naomi Kawase (Kresnica) je lirična meditacija o nevidni vezi med človekom in naravo ter oda majhnim radostim, ki jih prinaša življenje.

 

Iz prve roke

»Cvetoča češnjeva drevesa nas spominjajo na smrt. Ne poznam nobenega drugega drevesa, ki bi se razcvetelo na tako spektakularen način, potem pa ravno tako nenadno izgubilo svoje cvetove. Je to vzrok za našo fascinacijo nad cvetočimi češnjami? Ali zato vidimo v njih odsev lastnih življenj? /…/ Senzibilnost romana Duriana Sukegawe, po katerem sem posnela film, mi je zelo blizu. Pripoveduje zgodbo o starki, ki se pogovarja z luno in s fižolom, medtem ko ga kuha. Čustva, ki jih izraža, razkrivajo povezavo z nevidnim delom našega vsakdanjega življenja. Film torej govori o pomenu, ki ga ima v našem življenju nevidno. To je nekaj zelo dragocenega, pa tudi nekaj, na kar pogosto pozabimo. /…/ Takoj ko sem prebrala knjigo, sem vedela, da moram po njej posneti film. Verjeti v obstoj nevidnega, potem pa se soočiti z njegovo tišino: prav evolucijo te tihe nevidnosti sem želela prikazati. Film govori o obžalovanju, samouničevalnosti, ki pride z brezupom, stiski, ko se počutiš nekoristnega na tem svetu … a ljudje smo kljub temu – ali pa morda ravno zaradi tega – polni upanja v prihodnost. Mislim, da se človeku lahko odprejo vrata v svet, v katerem vladata ljubezen in nežnost, če le verjame v to. /…/ Narava tu igra podobno vlogo kot v mojih prejšnjih filmih. Narava je nekaj, kar tiho bdi nad nami. Češnjeva drevesa ne govorijo, a vendar nas razumejo in nas sprejemajo takšne, kakršni smo. Vsako pomlad se razcvetijo, ne glede na karkoli. To se mi zdi zares čudovito. /…/ Kuharski recept lahko spremeni življenje. Tudi sama zelo rada jem. Kadar dobro jem, se počutim pomirjeno in srečno. Mislim, da ob dobri hrani nihče ne more biti zares jezen.«
- Naomi Kawase

PRIHAJAJOČI FILMI
Dogman | Z LIFFa v Loko
Dogman | Z LIFFa v Loko
četrtek ob 20h / sobota ob 20:15
art kino
Aladin 3D
Aladin 3D
petek ob 18h / sobota ob 18h / nedelja ob 18h
pop

Priporočamo

Dogman | Z LIFFa v Loko

Dogman | Z LIFFa v Loko

drama
četrtek ob 20h / sobota ob 20:15
art kino

Na obrobju mesta, na meji med metropolo in divjino, vlada en sam zakon:...

Zgodovina ljubezni

Zgodovina ljubezni

drama
petek ob 20:15 / nedelja ob 20:15
art kino

Sedemnajstletna Iva se spopada s smrtjo svoje matere. Pod vplivom velike...

Aladin 3D

Aladin 3D

domišljijska pustolovščina
petek ob 18h / sobota ob 18h / nedelja ob 18h
pop

Poulični tatič dobrega srca iz svetilke v začarani votlini izpusti duha, ki...

Dvojna življenja | Z LIFFa v Loko

Dvojna življenja | Z LIFFa v Loko

romantična komedija
30.05 ob 20h / 01.06 ob 20:15 / 02.06 ob 20:15
art kino

Alain vodi uspešno založbo, pri kateri njegov prijatelj, boemski...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas