Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
Lažna mesta - poster

Lažna mesta

orig. (Paper Towns)

Dolžina: 109min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Režija: Jake Schreier
Igrajo: Nat Wolff, Cara Delevingne, Halston Sage

 

Povezava: IMDb

 

Film Lažna mesta (Paper Towns) je posnet po romanu avtorja svetovne uspešnice Krive so zvezde (Fault in our Stars), v katerem med drugimi blesti lepotica Cara Delevingne. Mladenič in njegovi prijatelji se podajo na nepozaben izlet v iskanju pogrešane skrivnostne punce iz soseske.

 

Po literarni uspešnici Johna Greena prirejena Lažna mesta prinašajo zgodbo o odraščanju in se vrtijo okoli Quentina (Nat Wolf) in njegove skrivnostne sosede Margo (Cara Delevingne), ki je tako oboževala uganke in misterije, da je to postala še sama. Potem ko fanta pelje na celonočno dogodivščino prek njunega domačega mesta, Margo nenadoma izgine – za sabo pa pusti skrivnostne namige, ki jih mora Quentin razvozlati. Iskanje fanta in njegove zabavljaške prijatelje popelje na veselo pustolovščino, ki je polna smeha in hkrati ganljiva. Na koncu Quentin dojame, da mora, če hoče izslediti Margo, globlje razmeti pravo prijateljstvo – in pravo ljubezen. 
Quentin Jacobson oziroma Q, kot ga kličejo, je brihten, privržen prijatelj in romantik. Pri sedemnajstih letih in v zadnjem letniku srednje šole je prepričan, da vsakogar v življenju čaka čudež in da je on svojega doživel pri devetih letih, ko se je v sosednjo hiši vselila Margo Roth Spiegelman. 
Margo je bila že od nekdaj živahna pustolovka; Q niti ne. Z leti je Q najboljša prijatelja našel v Benu (Austin Abrams) in Radarju (Justice Smith), Margo pa je postajala čedalje bolj drzna in skrivnostna in je zdaj ena najbolj super kul dijakov na šoli. In tako se Q in Margo odtujita. 
Neko noč nekaj tednov pred maturantskim plesom se Margo pojavi na Quentinovem oknu in ga zvleče na celonočno tajno pustolovščino, kar zanj pomeni, da sta spet prijatelja – ali pa morda celo kaj več? – in da je neuslišana ljubezen njegovega življenja in duša dvojčica nazaj. Dobro se zaveda, da se mu bo življenje spremenilo.
Kar tudi se. 
Naslednje jutro Margo ni nikjer. Preprosto izginila je in nikomur ni omenila ničesar. Ali pač? Q začne opažati namige in ključe, ki so, kot je videti, le zanj – znaki, kam je Margo šla in zakaj. Med razvozlavanjem teh ključev se začne še ena pustolovščina: Q se na iskanje Margo poda s prijateljema Benom in Radarjem ter njunima novima prijateljicama Lacey (Halston Sage) in Angelo … 

 

Tretji roman Johna Greena Paper Towns je takoj po izidu postal velika uspešnica; že prvi teden prodaje se je zavihtela na peto mesto lestvice najbolje prodajanih mladinskih knjig The New York Timesa. Pritegnil je oboževalce po vsem svetu, predvsem v ZDA, Evropi, južni Ameriki in ponekod v Aziji. Bralci so takoj posvojili like, ki jih je prinesel silno zanimiv naslov – besedna zveza paper town (torej mesto na papirju, lažno mesto) se je uveljavila, ko sta si kartografa Earnest G. Alpers in Otto Lindberg s kartografskega podjetja General Drafting Company izmislila mestece Agloe v zvezni državi New York enostavno tako, da sta izmišljeno mestece vrisala na zemljevid na križišču dveh kolovozov ob južnem delu gorovja Catskill. To sta storila, da bi zavarovala svoje avtorsko delo – če bi se namreč njuno izmišljeno mestece pojavilo na kakšnem drugem zemljevidu, bi imela dokaz, da gre za plagiat. 
A v zgodbo najbolj potegnejo liki in prijateljstva med njimi. »Gre za zgodbo o Quentinu, ki išče Margo, kar se sprevrže v popotovanje epskih razsežnosti,« pravi pisatelj. »Gre za iskanje globljega pomena prijateljstva in učenje, da so soljudje precej bolj zapleteni, kot se nam kažejo na prvi pogled.« 
Producent Wyck Godfrey, ki je po Greenovi uspešnici produciral že The Fault in Our Stars, se odločitvi, da takoj posname še en njegov roman, ni mogel upreti. »S partnerjem Martyjem Bowenom sva Paper Towns prebrala še pred The Fault in Our Stars,« se spominja. »In tako smo se že med snemanjem The Fault in Our Stars z Johnom dogovarjali za še en projekt.«, režiserju Schreierju pa je bila zgodba blizu zato, ker potovanja junakov v mnogih pogledih odsevajo njegove lastne srednješolske izkušnje: »Lažna mesta so spomin na nek čisto določeni trenutek s konca mojih šolskih let, ki se ga še kako dobro spomnim,« razloži. »Verjetno ta trenutek veliko pomeni vsakomur, saj je to trenutek, ko boš še zadnjič videl večino svojih prijateljev; vsi postanemo posamezniki, daleč eden od drugega. Film se začne kot romantična zgodba, a se počasi prelevi v nekaj povsem drugega – osredotoči se na prijateljstvo in na to, kako dojemamo druge in v kako se med seboj razumemo.« 

PRIHAJAJOČI FILMI
Dogman | Z LIFFa v Loko
Dogman | Z LIFFa v Loko
četrtek ob 20h / sobota ob 20:15
art kino
Aladin 3D
Aladin 3D
petek ob 18h / sobota ob 18h / nedelja ob 18h
pop

Priporočamo

Dogman | Z LIFFa v Loko

Dogman | Z LIFFa v Loko

drama
četrtek ob 20h / sobota ob 20:15
art kino

Na obrobju mesta, na meji med metropolo in divjino, vlada en sam zakon:...

Aladin 3D

Aladin 3D

domišljijska pustolovščina
petek ob 18h / sobota ob 18h / nedelja ob 18h
pop

Poulični tatič dobrega srca iz svetilke v začarani votlini izpusti duha, ki...

Zgodovina ljubezni

Zgodovina ljubezni

drama
petek ob 20:15 / nedelja ob 20:15
art kino

Sedemnajstletna Iva se spopada s smrtjo svoje matere. Pod vplivom velike...

Dvojna življenja | Z LIFFa v Loko

Dvojna življenja | Z LIFFa v Loko

romantična komedija
30.05 ob 20h / 01.06 ob 20:15 / 02.06 ob 20:15
art kino

Alain vodi uspešno založbo, pri kateri njegov prijatelj, boemski...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas