Pokličite 04/512 10 78; 040/551 213 |

Film

Podrobnosti
12. mož - poster

12. mož

orig. (Den 12. mann)

Dolžina: 135 min
Leto: 2017
Država: Norveška
Scenarij: Petter Skavlan po knjigi Toreja Hauga in Astrid Karlsen Scott 
Režija: Harald Zwart
Igrajo: Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Mads Sjøgren Pettersen, Marie Blokhus
Distribucija: Cinemania Group 

 

Povezava: IMDb


Festivali, nagrade 
Moskva (nagrada občinstva). Nagrade amanda za najboljše vizualne učinke, zvok in najboljši film po izboru občinstva. Trondheim (najboljši zvok). Gent. FEST, Beograd.


12. mož pripoveduje napeto epsko zgodbo iz druge svetovne vojne o tem, kako se je sramotni vojaški poraz spremenil v simbol junaštva, ki je narodu vlil moč in ga združil v boju proti okupatorju.

 

Aprila 1940 nacistična Nemčija okupira Norveško in na obali Severnega morja vzpostavi kompleksen obrambni sistem. Medtem ko si nemška vojna mašinerija utira pot proti skrajnemu severu, zavezniški konvoji utrpijo strašne izgube.
Škotska 1943. Britanska vojska uri norveške vojake za strateške sabotažne podvige. 24. marca sproži operacijo »Martin Red«. Dvanajst norveških odpornikov odpluje proti okupirani domovini. Njihov cilj: onesposobiti nemško vojaško letališče. Le eden od teh mož se bo z misije vrnil živ. Najbolj neverjetni dogodki zgodbe so tisti, ki so se zares zgodili.

12. mož pripoveduje napeto epsko zgodbo iz druge svetovne vojne o tem, kako se je sramotni vojaški poraz spremenil v simbol junaštva, ki je narodu vlil moč in ga združil v boju proti okupatorju.

Iz prve roke
»Gre bolj za psihološko kot zgodovinsko popotovanje. Pokazati sem hotel, kaj je človek pripravljen narediti, da bi preživel. Tega človeka je zasul plaz, in da bi preprečil širjenje gangrene, si je moral amputirati prste na nogah /…/ Želel sem povedati zelo subjektivno, zelo osebno zgodbo, hotel sem, da bi bil film več kot zgolj poročilo o zgodovinskem dogodku. /…/ Toda film prav toliko kot o preživetju mladega Jana Baalsruda govori o ljudeh, ki so mu priskočili na pomoč. Tvegali so življenja, a so brez oklevanja pomagali človeku v stiski. V središču filma je prav ta ideja nesebičnosti, pa tudi človek, ki je s svojim življenjem postal simbol odporniškega gibanja na Norveškem. Baalsrudova zgodba je presegla njegovo življenje. Na te ideje in vrednote bi rad opomnil svojo generacijo in generacijo naših otrok. /…/ Želel sem /…/ pokazati, da moramo včasih pozabiti nase, preseči svoj ego, še zlasti danes, ko se ljudje tako radi razkazujejo in bahajo na družabnih omrežjih. Svojim otrokom moramo vcepiti vrednote, kot sta solidarnost in neprestano preizkušanje lastnih meja.«
– Harald Zwart

Zanimivosti
Film 12. mož je že druga ekranizacija neverjetnega podviga Jana Baalsruda. Leta 1957 je Arne Skouen posnel Ni liv, ki je prejel nominacijo za oskarja za najboljši tuje

PRIHAJAJOČI FILMI

Priporočamo

Lepi fant | Dnevi flamskega filma (vstop prost)

Lepi fant | Dnevi flamskega filma (vstop prost)

biografska drama
sreda ob 20h
art kino

David je skrben in predan oče, ki se v nekem trenutku zave, da je njegov...

Dekle | Dnevi flamskega filma (vstop prost)

Dekle | Dnevi flamskega filma (vstop prost)

drama
četrtek ob 20h
art kino

Petnajstletna Lara želi postati profesionalna baletka. Družina jo pri tem...

Svet igrač 4 (sinhronizirano) 3D

Svet igrač 4 (sinhronizirano) 3D

animirana pustolovščina
petek ob 18:30 / sobota ob 18:30
kino sova

Disney Studio in režiser Josh Cooley nam prinašata neverjetno zgodbo...

To še spijemo pa gremo

To še spijemo pa gremo

komedija
petek ob 20:30 / sobota ob 20:30 / 23.06 ob 20:30
pop

V filmu To še spijemo pa gremo, trojni dobitnik zlatega globusa in...

škofja loka ministrstvo za kulturo europa cinemas art kino mreža Slovenski filmski center europa cinemas